Inici » Entitats exigeixen que l’amnistia no s’apliqui a policies per violència durant el referèndum de l’1-O

Entitats exigeixen que l’amnistia no s’apliqui a policies per violència durant el referèndum de l’1-O

by PREMIUM.CAT
una dona asseguda a una taula amb un bolígraf a la mà i un grup de persones darrere d'ella en un jutjat, Araceli Gilbert, vfx, una foto, incoherents

Posició d´Òmnium Cultural, l´Assemblea Nacional Catalana i Irídia

Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Irídia han presentat un escrit davant del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona sol·licitant que l’amnistia no sigui aplicada als casos dels policies que van cometre violència policial durant el referèndum de l’1-O. Les tres entitats han presentat aquest escrit en resposta a la sol·licitud del jutge instructor que investiga els policies de l’1-O per vulneracions de drets, que ha requerit el posicionament de les parts personades. Òmnium i l’ANC actuen com a acusació popular, mentre que Irídia ho fa com a part interessada. En un comunicat conjunt, adverteixen que si l’amnistia s’aplica a aquests casos recorreran a les instàncies corresponents.

Arguments contra l’aplicació de l’amnistia

Les entitats sostenen que la llei d’amnistia no pot afavorir els responsables de la brutalitat policial exercida durant el referèndum, ja que és incompatible amb el Conveni per a la protecció dels drets humans i de les llibertats fonamentals. Argumenten que els actes de violència policial durant el referèndum han de quedar exclosos de l’aplicació de la llei, ja que podrien constituir delictes de tortura o tractes inhumans o degradants, superant el llindar de gravetat d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans ( TEDH).

Denúncia per manca d’accés a la justícia i reparació

A més, aprofiten per denunciar que, després de set anys, encara no s’ha fet cap judici i que les víctimes de violència policial no han pogut accedir al seu dret a la justícia, la veritat i la reparació.

Postura de la Fiscalia

Per part seva, la Fiscalia ha sol·licitat l’amnistia per als 46 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil imputats per les càrregues de l’1-O. Argumenten que les accions realitzades en el marc de la consulta de l’1-O estan amnistiades segons la llei. Òmnium, l’ANC i Irídia rebutgen aquesta postura i remarquen que no els sorprèn, ja que la Fiscalia ha demanat el sobreseïment del procediment des del començament el 2017.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00