Europa en un moment clau: eleccions europees i reptes geopolítics

Un moment crític per a Europa

Europa es troba en un moment crucial de la història. Després d’enfrontar la crisi de la Covid-19 i bregar amb les seqüeles en tots els aspectes socials i econòmics, el continent s’enfronta a nous desafiaments. Les tensions geopolítiques a l’Orient Mitjà i l’amenaça d’una guerra propera a les fronteres plantegen un escenari d’incertesa. A més, els debats sobre els reptes tecnològics i econòmics, la gestió de les migracions i la polarització política amb l’apogeu dels partits d’extrema dreta i els euroescèptics, en fan un moment crític per a Europa.

Eleccions europees: una oportunitat per a la ciutadania

En aquest context, la ciutadania europea tindrà l’oportunitat d’expressar-se a les eleccions europees que se celebraran el proper 9 de juny. Aquestes eleccions seran clau per triar els 705 nous diputats del Parlament Europeu. S’espera que aquest any s’assoleixi una participació rècord, amb un possible augment del 70% en comparació de les darreres eleccions de maig de 2019. Això suposaria un increment de 15 punts percentuals i la participació més alta des de les primeres eleccions europees el 1987, poc després de l´adhesió d´Espanya a la Unió Europea.

Interès creixent a les eleccions

L?Eurobaròmetre d?aquesta primavera revela que l?interès dels europeus per les eleccions ha augmentat significativament. Un 71% dels europeus mostra interès en els comicis del juny, fet que suposa un increment de deu punts percentuals en comparació de les eleccions anteriors. A més, el 53% considera aquestes eleccions com a “importants”. El context actual de tensions geopolítiques i conflictes bèl·lics a Ucraïna i Gaza ha estat un factor determinant per augmentar la participació. El 81% dels enquestats considera aquestes circumstàncies com a molt rellevants a l’hora de decidir el vot i triar els representants d’Europa.

Prioritats a Espanya

A Espanya, les principals preocupacions dels ciutadans amb vista a les eleccions europees són la sanitat pública i la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Aquests temes són assenyalats pel 45% i el 41% dels enquestats, respectivament. Altres temes rellevants per als espanyols són l’economia i la feina, la política agrària, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de les migracions i l’asil, el futur d’Europa, la democràcia i l’Estat de dret, la defensa i la seguretat, la lluita contra el terrorisme, i la igualtat de gènere, la inclusió i la diversitat.

Preocupacions a Europa

A nivell europeu, les preocupacions varien a cada país, però hi ha algunes prioritats comunes. A més de la lluita contra la pobresa i l’exclusió social i la sanitat pública, la defensa i la seguretat de la Unió Europea es posicionen com a preocupació primordial per al 31% dels europeus. Altres temes rellevants són la lluita contra el terrorisme, la democràcia i lEstat de dret, el futur dEuropa i les migracions.

Related posts

Reflexions sobre la visió feminista radical a Catalunya

El dilema del referèndum: un recurs per amagar fracassos

El dilema de la longevitat: un regal o una càrrega?