Gran contrast entre els diaris de Barcelona i els de Madrid
La conferència de Carles Puigdemont a Elna ha estat un esdeveniment destacat que ha captat l’atenció de tots els mitjans de comunicació. No obstant això, hi ha un gran contrast entre la manera en què els diaris de Barcelona i els de Madrid han cobert aquesta notícia.
Els diaris de Barcelona, així com El País, han optat per reproduir els arguments i les raons del president exiliat en els seus títols principals. Destaquen que Puigdemont es presenta a les eleccions del 12 de maig per restituir la presidència arrabassada pel 155 i la repressió, i que està disposat a tornar si és investit president. Aquests títols són plans i neutres, centrant-se en els fets i les promeses de Puigdemont.
D’altra banda, els diaris de Madrid han adoptat una postura diferent. Han retratat Carles Puigdemont com el líder de l’independentisme, amb un to d’indignació i ofensa. El diari ABC fins i tot ha publicat una fotografia de Puigdemont amb una expressió facial emprenyada, amb l’objectiu de generar una reacció negativa en els lectors. Aquesta cobertura més crítica busca provocar o espantar els lectors.
Reaccions crítiques i absència de publicació
Els diaris de Barcelona han optat per no publicar en portada les reaccions crítiques d’Esquerra Republicana i del PSC al discurs de Puigdemont. Aquesta decisió ha estat compartida fins i tot per La Vanguardia, que és coneguda per la seva habilitat per escriure títols equilibrats. Aquesta absència de publicació de les reaccions crítiques pot ser interpretada com una manera de protegir la imatge de Puigdemont i evitar crítiques internes.
Diferents fotografies i narratives
Els diaris de Madrid han utilitzat fotografies de Carles Puigdemont amb una expressió facial emprenyada, amb l’objectiu de reforçar la seva imatge negativa. D’altra banda, els diaris El Mundo i El País han publicat les millors fotografies de Puigdemont a Elna, mostrant-lo enmig d’entusiastes i acompanyat de Pere Manzanares, un històric activista independentista. Aquestes fotografies busquen generar una imatge positiva de Puigdemont i reforçar el seu missatge.
Context i detalls addicionals
Els diaris del Trio de la Benzina han intentat completar la narrativa amb informacions addicionals que degraden o caricaturitzen la notícia principal. Han destacat que la conferència a Elna coincideix amb les dades del Centre d’Estudis d’Opinió, que situen Junts per sota del PSC i d’Esquerra. Això suggereix que la decisió de Puigdemont de presentar-se a les eleccions està motivada per la davallada de Junts a les enquestes. No obstant això, cal tenir en compte que aquestes dades s’han elaborat abans de confirmar-se la candidatura de l’exiliat.
A més, s’ha destacat la decisió del Consell General del Poder Judicial de tirar endavant l’informe contrari a l’amnistia, amb el suport del sector conservador. Aquesta informació busca desacreditar la posició de Puigdemont i posar en dubte la seva proposta d’amnistia. No obstant això, cal tenir en compte que aquesta decisió no era obligatòria i que l’informe alternatiu presentat per cinc progressistes considera que l’amnistia és constitucional.
En resum, la conferència de Carles Puigdemont a Elna ha generat un gran contrast en la cobertura dels diaris de Barcelona i els de Madrid. Mentre els diaris de Barcelona han optat per una cobertura més neutra i centrada en els fets, els diaris de Madrid han adoptat una postura crítica i han intentat generar una imatge negativa de Puigdemont. A més, s’han destacat les reaccions crítiques i s’han afegit informacions addicionals per desacreditar la notícia principal. És important tenir en compte aquestes diferències en la cobertura per obtenir una visió completa i imparcial dels fets.