Un passat hídric ple de misteris
Anys enrere, en una jornada especial com la del 22 de març, es commemora el Dia Mundial de l’Aigua a Reus. Durant aquestes dates, la ciutat es vesteix d’actes reivindicatius i de sensibilització que perduren tot el cap de setmana.
Un llegat geogràfic i cultural
Reus ha experimentat desafiaments pel subministrament d’aigua al llarg de la història, donat el seu clima mediterrani i la manca de precipitacions. El passat medieval revela la construcció d’estructures com el pont de Calderons i l’aqüeducte dels Cinc Ponts, que evidencien la relació ancestral amb l’aigua.
Aigua, font de vida
La ciutat va trobar en la riera de l’Almoster i altres recursos la seva font d’aigua. Amb el temps, es van desenvolupar basses, com la del Bacallà, i projectes com el transvasament de l’Ebre, que van assegurar l’abastament d’aigua potable per als reusencs.
Escenes d’època
Figures com Maria Roig, les ‘anisseres’ de la Boca de la Mina, recorden un passat comercial i social vinculat a l’aigua. La ciutat, a través d’escultures modernes, manté viva la memòria d’antics oficis i tradicions entorn de l’aigua.
Innovació i patrimoni
L’evolució de Reus es reflecteix en la seva infraestructura hídrica, des de l’aqüeducte dels Cinc Ponts fins al Dipòsit Vell i la moderna Sala dels Rentadors. El patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat té l’aigua com a teló de fons en la seva identitat.
Les riqueses del passat
Els masos, els molins fariners i les empreses tradicionals, com les de la Família Llopis Fontana, recorden la prosperitat i la diversitat econòmica que va caracteritzar Reus. El consum creixent d’aigua per les indústries i les famílies benestants va marcar el desenvolupament urbà de la ciutat.
Un llegat viu
Els noms dels carrers i places de Reus ressonen amb la història de l’aigua: des de la plaça del Víctor fins al Camí de l’Aigua Nova. El reconeixement del passat hídric de la ciutat és fonamental per preservar la seva identitat i el seu llegat cultural.