La figura de Salvador Puig Antich: un símbol de resistència

Un símbol de resistència

Des del mateix moment de la seva execució a garrot vil, la figura de Salvador Puig Antich va quedar arrelada en l’imaginari col·lectiu. Des d’aleshores, ara fa 50 anys, primer de manera encara mig clandestina, i poc a poc cada cop més present, el seu nom, l’itinerari vital i, sobretot, la mort cruel sota les urpes de la dictadura es van convertir en un símbol, una icona i en alguns moments, fins i tot en un mite amb una potent càrrega històrica.

Un personatge gairebé familiar

Puig Antich presentava tots els ingredients per convertir-se en una icona: la generositat idealista, la joventut, l’autenticitat, l’epopeia de la lluita contra el franquisme, la serenor amb què va enfrontar-se el destí fatal. A més, Salvador va morir víctima d’una dictadura que agonitzava però que estava disposada a morir matant. El component de revenja explícita d’un règim que havia patit el cop de l’atemptat contra Carrero van fer encara més injusta la brutal execució a garrot.

Present en la cultura i les arts

Des d’aleshores, Puig Antich ha estat present, com un personatge gairebé familiar per molta gent. Impressiona comprovar la seva presència en molts àmbits de la cultura i les arts.

Present en el vers i la cançó

Sens dubte, el poema més conegut inspirat en l’assassinat legal de Puig Antich és el de Vicent Andrés Estellés. És un llarg poema, titulat així, Puig Antich, escrit sota l’impacte de l’execució. La cançó Margalida, de Joan Isaac, del 1976, és el gran tema musical vinculat a Puig Antich.

La pel·lícula Salvador (2006)

La pel·lícula Salvador, dirigida per Manuel Huerga, va suposar la irrupció ambiciosa del cas a la gran pantalla i va contribuir a donar a conèixer aquell episodi històric a una generació que no havia viscut el franquisme.

Una bibliografia cada cop més farcida

Des d’aleshores s’ha publicat una bibliografia que ja comença a ser rellevant. A banda de l’esmentat llibre d’Escribano, cal recordar La torna de la torna (Empúries, 1985), una investigació del cas signat pel nom col·lectiu Carlota Tolosa.

Joan Miró i l’esperança

Hi ha un fil directe que lliga la mort de Puig Antich amb el pintor Joan Miró. Des de finals dels 60, l’artista estava treballant en una obra inspirada en el sentiment que sentien els qui eren condemnats a mort a Espanya i esperaven la seva sort aferrats a l’última esperança d’un indult.

Related posts

El PSC le pide al gobierno municipal que cumpla con los compromisos adoptados por el alcalde de Trassa, Jordi Ballart, con el Gremium de Institantes de Terrassa y Región (GreinteC), para asignarles un espacio municipal para realizar tareas de capacitación profesional y reciclaje a sus miembros. En un encuentro con el grupo socialista, el Gremio les informó que la razón por la que no han firmado el acuerdo es porque, después de 8 años de colaboración de solidaridad, el Ayuntamiento de Terrassa aún no ha dado (8k, mejor calidad, obra maestra, altamente detallada: 1.1)

Urgent anomenat PSC per impulsar la formació professional a Terrassa

La imagen muestra una escena dramática de la corte, llena de tensión y emoción. En primer plano, un juez de aspecto severo se sienta en un banco de madera grande e imponente, adornado con intrincadas tallas y un mazo que descansa a su lado. La expresión del juez es grave, lo que refleja el peso de las decisiones que se toman. En el centro de la imagen, un grupo de abogados, vestidos con trajes negros formales, argumentan apasionadamente sus casos, sus rostros animados con determinación. Un abogado hace un gesto enfáticamente, mientras que otro se encuentra con los brazos cruzados, profundamente en el pensamiento. Detrás de ellos, una audiencia diversa de espectadores llena la galería, sus expresiones van desde preocupación hasta incredulidad. Algunos sostienen los teléfonos inteligentes, capturando el momento, mientras que otros susurran entre ellos, creando una atmósfera de anticipación. Las paredes de la sala del tribunal están llenas de paneles de madera oscura y adornadas con retratos históricos, lo que s

La Realitat Judicial Europea Desmunta Mites del Processisme

Una escena bulliciosa fuera del parlamento británico, donde una multitud diversa se reúne para expresar sus opiniones sobre los recientes cambios en la política de inmigración anunciados por el primer ministro 'Keir Starmer'. La atmósfera está acusada de emoción, ya que algunas personas sostienen señales que leen 'detener el odio' y 'todos somos inmigrantes', mientras que otros muestran pancartas que apoyan controles de inmigración más estrictos, indicando 'controlar nuestras fronteras'. El cielo está nublado, lanzando un tono gris sobre la escena, lo que se suma a la tensión. En primer plano, una joven de ascendencia del sur de Asia habla apasionadamente en un micrófono, su rostro animada y expresiva, mientras se dirige a un pequeño grupo de seguidores. Detrás de ella, un hombre de mediana edad con un traje se encuentra, los brazos cruzados, escuchando atentamente. A la derecha, un par de caballeros mayores, uno que lleva un sombrero de 'Union Jack', participan en una acalorada discusión. La icónica cúpula d

El Regne Unit redefineix la seva política migratòria: un nou capítol