La llei de contractació pública dificulta l’execució pressupostària al Principat

El conseller d?Hisenda i Fons Europeus admet la lentitud en l?execució dels crèdits pressupostaris

Guillermo Peláez, conseller d’Hisenda i Fons Europeus del Principat d’Astúries, ha admès aquest dilluns que l’execució dels crèdits pressupostaris a la regió s’està veient afectada per la lentitud que imposa la Llei de contractes del sector públic, que és massa garantista ”. Aquesta situació, segons ha dit, també es dóna en altres administracions públiques.

Peláez ha comparegut a la Comissió d’Hisenda de la Junta General per explicar l’execució del pressupost de 2023, i ha manifestat la conveniència de reformar i flexibilitzar els criteris de contractació que “sovint limiten les administracions a l’hora de contractar”.

Els fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència també influeixen en la baixa execució

A més, el conseller ha destacat que un altre factor que incideix en el baix nivell d’execució del passat exercici és “l’impacte significatiu” que tenen els fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), ja que el seu import s’ha de comptabilitzar com a ingressos en el pressupost corrent però la seva execució no ha de coincidir amb el mateix exercici.

En aquest sentit, ha argumentat que si s’exclouen els efectes de l’MRR, la inversió adjudicada pujaria al 74%, unes xifres similars a les del 2020 i 2021, per la qual cosa, segons la seva opinió, l’execució no mereix les crítiques que es han abocat.

La Federació Asturiana d’Empresaris lamenta la baixa execució de les inversions pressupostades

La Federació Asturiana d’Empresaris (FADE) va expressar el malestar per la baixa execució de les inversions pressupostades pel Principat, ja que va quedar sense adjudicar més de 270 milions d’euros durant l’any passat.

Durant la seva intervenció, el conseller ha recordat que el Principat va tancar el 2023 amb un percentatge d’execució pressupostària del 89,1%, similar al d’anys anteriors, i va adjudicar inversions per un valor de 647,4 milions, fet que suposa un 66, 8% del crèdit total i 135,1 milions més que el 2022.

Respecte a les obligacions reconegudes dels capítols inversors, l’exercici es va tancar amb un total de 490,4 milions –108 més que el 2022–, una quantitat que equival a un percentatge del 50,6%.

El Principat ha adjudicat en els dos primers mesos de l’any el 36,7% de les inversions previstes al pressupost del 2024

En la compareixença, el titular d’Hisenda ha assenyalat, a més, que el Principat ha adjudicat en els dos primers mesos de l’any el 36,7% de les inversions previstes al pressupost del 2024, amb un import de 366,3 milions, fet que suposa set punts percentuals i 92,2 milions més que en el mateix període del 2023.

Crítiques de l’oposició

Al torn de fixació de posicions, el diputat del PP Andrés Ruiz ha afirmat que el resultat de l’execució pressupostària en el passat exercici se situa com la “pitjor del darrer lustre” i ha apuntat que els socialistes descriuen una realitat que no es reflecteix en la seva acció de govern.

El parlamentari de Vox Gonzalo Centeno ha criticat que, mentre la part de la recaptació dels impostos es realitza perfectament, la seva execució té “nombroses mancances” i ha assenyalat que el Govern asturià és “mestre a la propaganda”, ja que l’execució “ no arriba a uns mínims acceptables”.

Per la seva banda el portaveu de Fòrum, Adrián Pumares, ha afirmat que la manca d’execució pressupostària és “un greu problema” per al desenvolupament de la comunitat i per a la “credibilitat de la ciutadania a les institucions que veu com cada any molts dels projectes tornen a entrar als pressupostos sense haver-se executat”.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat