Una llei desconeguda per a la ciutadania
La Llei del Tercer Sector a Catalunya és una llei que potser no és coneguda per la immensa majoria de la ciutadania. Aquesta llei, presentada pel conseller Campuzano i la patronal, té com a objectiu regular el funcionament del tercer sector i establir les seves obligacions i responsabilitats.
Una llei amb bones intencions
La proposta de llei neix amb l’objectiu de millorar la situació del tercer sector i protegir els serveis que ofereix. Tot i això, hi ha veus crítiques que afirmen que aquesta llei pot perpetuar l’externalització dels serveis en mans de grans empreses, sota el paraigua d’entitats no lucratives com associacions, fundacions i cooperatives.
Protecció dels interessos del tercer sector
Els defensors de la llei argumenten que aquesta té com a objectiu protegir la presència del tercer sector i evitar que empreses amb més recursos els desplacin. S’ha observat que grans empreses i multinacionals han vist el negoci lucratiu que ofereix el tercer sector i han començat a competir amb les entitats més petites.
Exigències i obligacions
La llei estableix que les entitats del tercer sector han de complir les obligacions laborals vigents i assegurar les condicions establertes pels convenis col·lectius sectorials aplicables. A més, s’han de complir altres requisits com la protecció de dades personals, la prevenció de l’assetjament sexual i de gènere, i la inclusió de persones amb discapacitat en l’àmbit laboral.
Crítiques a la llei
Hi ha veus crítiques que consideren que aquesta llei no aporta novetats significatives i que les exigències que estableix ja estan legislades. També s’ha assenyalat que la llei posa un èmfasi especial en les entitats més grans, com Caritas o Creu Roja, que formen part de la patronal i tenen una presència destacada en la junta directiva de La Confederació.
La necessitat d’una llei més completa
Els crítics de la llei argumenten que el que realment necessita la ciutadania és una llei que protegeixi les persones que reben els serveis del tercer sector i les seves treballadores. Aquesta llei hauria de garantir la transparència en els processos de contractació, establir mecanismes de resolució de conflictes i protegir les treballadores de la precarització laboral.
Conclusió
En resum, la Llei del Tercer Sector a Catalunya és una proposta que busca regular el funcionament del tercer sector i protegir els serveis que ofereix. Tot i això, hi ha veus crítiques que consideren que aquesta llei no aporta canvis significatius i que no protegeix adequadament les persones que reben els serveis i les treballadores del tercer sector.