La Presidència Rotatòria del Consell de la Unió Europea: Canvi de Mans de Bèlgica a Hongria

El Canvi de Presidència

Dilluns que ve, 1 de juliol, es durà a terme el traspàs de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea de Bèlgica a Hongria. Durant els darrers sis mesos, Brussel·les ha ocupat aquest càrrec, però a partir d’ara i fins a finals del 2024, Budapest assumirà aquesta responsabilitat. La presidència europea implica que l’estat respectiu presidirà les sessions a tots els nivells del Consell, tenint l’autoritat per determinar l’ordre del dia i les prioritats de les qüestions a tractar a les diverses reunions.

Hongria i el Debat sobre el Català

Amb l?arribada d?Hongria a la presidència de la UE, sorgeixen interrogants sobre el futur del debat per convertir el català en llengua oficial a Europa. La postura del primer ministre Viktor Orbán i l’oficialitat de l’hongarès plantegen incerteses sobre si aquest tema serà una prioritat durant els propers sis mesos.

Possible Optimisme

Tot i les preocupacions inicials, hi ha raons per ser optimistes. Hongria és signatària de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, i protegeix els drets lingüístics de diverses minories nacionals. A més, ha mantingut converses amb la Generalitat i la Moncloa per abordar la qüestió del català, cosa que suggereix un possible avenç en aquest tema.

L’enfocament a Espanya i el PP

La presidència hongaresa no inclourà el debat sobre l’oficialitat del català a l’agenda europea llevat que el govern espanyol exerceixi pressió en aquest sentit. Es destaca la importància que Espanya forci Hongria a abordar aquesta qüestió, ja que durant els darrers mesos, l’avenç en aquesta demanda ha estat lent.

Treball Realitzat

Tot i l’aparent manca d’avenços públics, s’ha preparat una documentació considerable, incloent arguments, informes jurídics i possibles acords, per donar suport a l’oficialitat del català. Es destaca la importància de l’article 4.2 del Tractat europeu, que defensa la diversitat lingüística a Espanya i el paper de les llengües cooficials a la identitat nacional.

El Paper del PP

El Partit Popular Europeu ha estat identificat com un obstacle significatiu per a l’oficialitat del català a la UE. S’hi assenyala la necessitat d’influir en les negociacions entre el Partit Popular Europeu i el Partit dels Socialistes Europeus per promoure la inclusió del català com a moneda de canvi en aquests intercanvis polítics.

Related posts

La premsa espanyola i les interlocutòries del Tribunal Suprem

Carles Puigdemont tornarà a Catalunya per a la investidura malgrat l’orde de detenció

Una nova aplicació per limitar l’accés a continguts per a adults