La realitat de l’habitatge i la responsabilitat de l’estat

La crisi de l’habitatge a Espanya

La crisi de l’habitatge a l’estat espanyol és una realitat i Catalunya no n’és l’excepció. En els darrers mesos, des que es va formar el nou govern, el recentment incorporat ministeri d’Habitatge, liderat per Isabel Rodríguez, ha començat a agilitzar els tràmits de la nova llei, en una direcció, però, que no ha agradat a Catalunya.

En una entrevista amb Rodríguez, ella ha defensat que l’índex del lloguer “serà útil a les zones tensades perquè comporta el control dels preus”, i ha remarcat que millora l’indicador previ de la Generalitat, que va ser declarat inconstitucional. Rodríguez també ha reconegut la decisió de Catalunya de “no inhibir-se i assumir la seva responsabilitat”, i ha destacat l’esforç i la feina dels tècnics del Govern.

“Puc entendre la discrepància, però hi ha qüestions que excedeixen els acords polítics. L’indicador és un mètode científic”, ha dit. Segons ella, el petit propietari no en sortirà perjudicat amb aquest índex, i la presidenta madrilenya “no aguantarà la pressió” i l’haurà d’aplicar.

La responsabilitat de l’estat

“Pararem l’increment dels preus i, per tant, possibilitarem que les famílies estalviïn entre 1.500 i 800 euros al mes”, ha afirmat la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana. Ella mateixa ha demanat a les comunitats que no volen aplicar-ho que “atenguin la demanda de la ciutadania, que es facin càrrec que la seva responsabilitat és atendre el dret d’accés a l’habitatge, i sobretot que no poden eludir drames socials que impliquin destinar-ne més” del 40% del salari al lloguer, no el 80% o el 100%”.

Segons Rodríguez, “el que no pot ser és que per donar-li una puntada de peu al govern aprofundeixin en la gran ferida social”.

La postura d’Ayuso

Tot i que Catalunya hagi portat alguns problemes amb l’aplicació de la llei i continuïn lluitant per fer servir el seu índex, hi ha una persona que encara s’hi ha posicionat més en contra. En el cas concret de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ella mateixa ja ha assegurat que no és un índex coherent i que no ho vol aplicar.

En resposta a aquestes declaracions, la ministra Rodríguez confirma que Ayuso no podrà aguantar la pressió de la societat “que sap que si actués estaria pagant 1.000, 800 o 500 euros menys de lloguer”. “I que no ho fa perquè ella només persegueix fer mal al govern d’Espanya”, ha afegit.

Els allotjaments turístics

Pel que fa als lloguers turístics, la ministra d’Habitatge també ha apuntat que hi ha dades que indiquen que els allotjaments turístics han incrementat el preu del lloguer residencial. El govern espanyol valora la modificació de la Llei de propietat horitzontal per considerar-los un negoci i, per tant, una activitat econòmica amb respostes també des del punt de vista fiscal.

“El model de ciutat que volem no és un parc temàtic, no és un ronc de maletes continu. Volem ciutats habitables”, ha destacat.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat