La tragèdia de l’11-M i la seva repercussió a Espanya

La tragèdia de l’11-M i la seva divisió a Espanya

La tragèdia de l’11-M no va causar una divisió a Espanya. El que va provocar la divisió va ser la manera en què el PP, alguns mitjans de comunicació i, cosa que no s’ha dit gaire, la Casa Reial van abordar els esdeveniments de l’11-M. És un fet demostrat per una sentència judicial que Aznar, Acebes i Zaplana van mentir sobre l’autoria dels atemptats, ja que no hi ha cap indicador que apunti a ETA (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Certs mitjans de comunicació, com El Mundo i la COPE, van difondre la falsa informació de la implicació d’ETA amb l’objectiu de perjudicar Zapatero i augmentar les vendes de diaris o l’audiència de ràdio, en una lluita per controlar el relat de la dreta (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

El paper de la Casa Reial

Cal destacar el paper de la Casa Reial en aquesta situació. Durant els fets, Joan Carles era el rei i no va visitar els hospitals per mostrar solidaritat amb les víctimes. Vint anys després, el príncep Felip, ara rei, ho ha recordat en un acte organitzat per la Comissió Europea, afirmant que ell i la reina Letícia, juntament amb la reina Sofia, van visitar tres hospitals per acompanyar les víctimes en aquelles circumstàncies tan terribles. També ha recordat la multitudinària manifestació que va tenir lloc a Madrid l’endemà dels atemptats, on més de 2 milions de persones van condemnar rotundament els atacs i donar suport absolut a les víctimes. És important destacar que el príncep Felip va assistir a la manifestació, però no ho va fer el rei Joan Carles.

El casament de Felip i Letícia

Un altre aspecte que va generar polèmica va ser el casament de Felip i Letícia, que estava previst per a dos mesos després dels atemptats, el 22 de maig. Malgrat la situació de dol que vivia Espanya, la data del casament no es va canviar. A més, es va saber que, durant aquest període, Felip i Letícia van marxar de vacances a les Bahames amb amics i escorts, tot i la tragèdia que havia succeït al país. Aquest fet va ser silenciat per la premsa, com també ho va ser l’incident a l’aeroport de Miami, on van tenir problemes amb els controls de les seves maletes (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

La responsabilitat de la Casa Reial

Vint anys després, és important recordar que la Casa Reial també va mentir en aquesta situació. Van informar que Felip i Letícia havien cancel·lat el seu viatge de comiat de solters a causa dels atemptats, però en realitat van voler marxar en secret a les Bahames per gaudir de les seves vacances, tot i el dol que vivia el país. Aquesta informació es va conèixer gràcies a una agència de notícies estrangera, ja que a Espanya es va autocensurar i no es va informar sobre aquest fet.

Conclusió

La tragèdia de l’11-M va tenir un impacte significatiu a Espanya, no només pels atemptats en si mateixos, sinó també per la manera en què es van gestionar i es van abordar els esdeveniments. La divisió que es va produir a causa de les diferents reaccions del PP, alguns mitjans de comunicació i la Casa Reial va deixar una empremta en la societat espanyola. Vint anys després, encara es recorda aquesta tragèdia i les seves conseqüències (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat