El barri de Montolivet, un dels més antics i emblemàtics d’Olot, té una cita important aquest mes de març. L’Ajuntament de la ciutat vol presentar als seus habitants un projecte de reforma integral que preveu canviar la fesomia dels seus carrers, millorar els serveis i les infraestructures i fer-lo més accessible i sostenible. Però perquè aquesta iniciativa es pugui dur a terme, cal que els veïns la validin amb el seu consens. Així ho ha afirmat l’alcalde d’Olot, Pep Berga, en una entrevista a NacióGarrotxa: “No farem cap actuació sense el vistiplau dels propietaris. És un projecte molt ambiciós i volem que sigui el més participatiu possible”.
Un projecte de set milions d’euros
La reforma de Montolivet és un dels reptes més grans que té l’Ajuntament d’Olot per al seu mandat. Es tracta d’un projecte que ja es va començar a gestar l’anterior legislatura, però que es va aturar i modificar per les suggerències que van fer els veïns en diverses reunions. El projecte consisteix a fer els carrers de plataforma única, enterrar les línies elèctriques, canviar l’enllumenat i el clavegueram i posar-hi arbres i mobiliari urbà. El cost estimat de la reforma és de set milions d’euros, dels quals una part hauran de pagar-los els veïns en concepte de contribucions especials. L’alcalde d’Olot, però, no creu que això sigui un impediment: “Sempre hi ha hagut contribucions especials i no crec que siguin el problema. El que volem és que el projecte els agradi. A més, hem de fer la reforma de manera que no afecti la vida quotidiana dels veïns i que puguin accedir a les seves cases mentre duri l’obra. Això no és fàcil, perquè és un barri molt peculiar. Tenim una proposta molt interessant i, si ens donen el seu suport, ens hi posarem de seguida”.
Un procés participatiu
Per tal que els veïns de Montolivet puguin conèixer i opinar sobre el projecte de reforma, l’Ajuntament ha previst fer unes sessions informatives aquest mes de març. En aquestes sessions, es mostrarà la proposta que han elaborat els autors del projecte, que han tingut en compte les aportacions que van fer els veïns en el passat. El projecte haurà de ser validat per les 400 propietats que hi ha al barri, i sense aquesta validació, no es podrà iniciar l’obra. L’objectiu de l’Ajuntament és començar a executar la reforma el 2024, per la qual cosa ha reservat una partida de dos milions d’euros al pressupost d’aquest any. Aquesta partida s’afegeix a les que ja es van pressupostar els anys anteriors, però que no es van gastar per la falta de consens. L’alcalde d’Olot confia que aquesta vegada sí que es pugui tirar endavant el projecte: “És una oportunitat única per regenerar un barri històric i millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Esperem que els veïns ho vegin així i ens donin el seu sí”.