Rebuig al transvasament d’aigua a Catalunya: protesta a la planta de Sagunt

Els governs de Catalunya i Espanya busquen solucions urgents a la sequera

Catalunya viu una situació d‟emergència hídrica que requereix mesures extraordinàries. Per això, els governs català i espanyol han intensificat les converses per acordar accions més contundents que mitiguin la manca d‟aigua. Una de les opcions que s’estudia és l’enviament d’aigua des de València a Barcelona. El Port ja ha anunciat que prepara les seves instal·lacions per si ha d’acollir vaixells i els dos governs han pactat el mètode i com finançar-lo: l’Estat es farà càrrec del cost de producció i Catalunya, del transport marítim. La proposta del govern espanyol és aprofitar part de laigua de la planta dessalinitzadora de Sagunt. Una notícia que no ha agradat a alguns sectors del País Valencià.

Pancarta contra el transvasament d’aigua a Catalunya a la dessalinitzadora de Sagunt

Un exemple d’aquest malestar és la pancarta que ha aparegut aquests dies davant de la planta dessalinitzadora de Sagunt: «No a l’aigua per a Catalunya», diu. Tot i la postura institucional del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha mostrat la seva disposició a la «solidaritat entre comunitats» i dels aclariments de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que assegura que la decisió no afectarà la demanda valenciana, el possible transvasament continua generant controvèrsia.

Els vaixells podrien arribar al juny

Des del govern central afirmen que el transvasament d’aigua sortirà de la part de la planta dessalinitzadora de Sagunt destinada a la futura fàbrica de bateries que s’ubicarà a la zona. Per tant, en cap cas sortirà de l’aigua que arriba actualment al poble valencià, segons les explicacions que ha donat la ministra Teresa Ribera després de reunir-se amb el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. La mesura es podria fer efectiva a partir del mes de juny i, segons indiquen Ribera i Mascort, permetrà portar un vaixell d’aigua al dia carregat amb 20.000 metres cúbics d’aigua. El transvasament d’aigua a Catalunya no és l’únic acord a què han arribat els dos governs, que impulsaran la construcció de la planta dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera el 2028 i el 2029. Tot plegat, finançat amb fons europeus.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat