Inici » Vesna Pusic: «L’agressió de Rússia a Ucraïna és una guerra contra Europa»

Vesna Pusic: «L’agressió de Rússia a Ucraïna és una guerra contra Europa»

by premium.cat
una mujer sosteniendo un trozo de papel en sus manos y mirando a la cámara con una expresión seria en su rostro, Anna Hotchkis, imagen promocional, retrato de un personaje, prensa privada

El Consell Català del Moviment Europeu organitza una jornada al Parlament sobre les eleccions europees

El Consell Català del Moviment Europeu va organitzar recentment una jornada al Parlament per debatre sobre les properes eleccions europees i la nova ampliació de la Unió Europea. L’esdeveniment va comptar amb la participació de Vesna Pusic, exviceprimera ministra i exministra d’Exteriors de Croàcia, que va compartir les seves opinions sobre diversos temes relacionats amb la política europea.

Vesna Pusic, una figura destacada en la política croata i europea

Vesna Pusic és una figura destacada en la política croata i europea. Va ser viceprimera ministra i ministra d’Exteriors de Croàcia durant el seu mandat, durant el qual el país va completar les negociacions i es va unir a la Unió Europea com a 28è membre de ple dret. També va ser candidata del seu país a la secretaria general de les Nacions Unides. Amb una formació en Filosofia i Sociologia, és catedràtica de la Universitat de Zagreb i ha impartit classes en diverses universitats internacionals. A més, ha estat vicepresidenta del Partit Liberal Democràtic i Reformista Europeu i ha rebut diversos reconeixements per la seva contribució a la política i la societat civil.

Les eleccions europees i els reptes per a Europa

En la seva intervenció, Vesna Pusic va destacar la importància de les properes eleccions europees i els reptes que afronta Europa. Segons ella, aquestes eleccions són crucials per a la seguretat i la pervivència del projecte europeu. Una enquesta recent del Consell Europeu de Relacions Internacionals mostra un ascens significatiu de les forces d’extrema dreta i euròfobes, i Vesna Pusic expressa la seva preocupació per aquesta tendència. També destaca la importància de la seguretat col·lectiva i la necessitat de repensar les institucions multilaterals en aquest context.

La guerra a Ucraïna i la posició de Rússia

Vesna Pusic fa una crida a prendre seriosament l’agressió de Rússia a Ucraïna i la considera una guerra contra Europa. Segons ella, aquest conflicte no és només una guerra entre Rússia i els Estats Units, sinó que afecta Europa de manera dramàtica. Alerta sobre les possibles conseqüències si Rússia guanya a Ucraïna i destaca la importància de la seguretat dels països bàltics, membres de l’OTAN. També menciona l’advertiment dels comandaments militars europeus sobre la possibilitat d’una guerra oberta de la UE amb Rússia.

El futur de la UE i els processos d’ampliació

Vesna Pusic opina que la UE ha de repensar la seva seguretat col·lectiva i destaca la importància dels processos d’ampliació. Critica la falta de lideratge europeu en aquest àmbit i assenyala que hi ha sis països balcànics pendents d’integració, però els seus líders no volen entrar a la UE. Aquesta situació crea una contradicció entre lideratge i societat civil. Vesna Pusic considera que els Balcans occidentals no poden ser considerats una ampliació, sinó una consolidació del territori europeu.

La gestió d’António Guterres a les Nacions Unides

Vesna Pusic va ser candidata a la secretaria general de les Nacions Unides enfront d’António Guterres. Si bé no va ser elegida, valora positivament la seva gestió al davant de l’organització en un moment de crisi de les institucions multilaterals. Destaca els reptes que enfronten aquestes institucions i expressa la seva incertesa sobre el futur de les Nacions Unides.

La situació política a Catalunya

Vesna Pusic segueix la situació política a Catalunya des de Croàcia, però no es considera en condicions de donar consells. No obstant això, valora positivament els acords fets pel govern de coalició de Pedro Sánchez amb els partits independentistes i considera que són una decisió intel·ligent per a totes les parts. També destaca la importància de no tenir presos polítics a Europa.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00