Un recorregut de memòria i homenatge
Aquest diumenge, la localitat de Masquefa va acollir un acte commemoratiu dedicat a quatre figures emblemàtiques que van patir les conseqüències del feixisme i la repressió franquista. La jornada va ser marcada per un recorregut que va començar al carrer del Serralet i va culminar al carrer Major, amb la presència de l’alcalde Roger Vázquez, membres del consistori, l’historiador Xavier Pérez i familiars dels homenatjats.
Recordant Isidre Castanyer Prat
La primera parada va ser a ‘Cal Castanyer’, un edifici de bellesa modernista que havia acollit Isidre Castanyer Prat, qui fou alcalde de la vila. Xavier Pérez, juntament amb un familiar de Castanyer, va relatar com aquest va ser detingut de manera abrupta el 27 de maig de 1939, sense poder acomiadar-se dels seus éssers estimats, i executat pel règim franquista. La seva darrera comunicació, un missatge escrit en una carmanyola per la seva família, va ser un recordatori del seu sacrifici. En un moment solemne, l’alcalde i la família van destapar una placa commemorativa en honor seu.
Homenatge a Salvador Bonastre Mas
El recorregut va continuar a la ‘Torre dels Lleons’, on es va rendir homenatge a Salvador Bonastre Mas, un sindicalista que va jugar un paper crucial durant la Guerra Civil com a secretari de la CNT. Les seves filles, amb gran emoció, van compartir records sobre el seu pare, qui va ser assassinat el 7 d’abril de 1938 en un acte de violència contrarevolucionària. L’alcalde va participar en el descobriment d’una placa commemorativa, un gest que simbolitza la seva contribució i el seu sacrifici.
La figura de Joan Bonastre Ferrer
La següent parada va ser a ‘Ca la Laia’, on va créixer Joan Bonastre Ferrer, conegut com ‘El Laio’. Aquest defensor dels drets dels rabassaires i primer alcalde democràtic de Masquefa durant la 2a República va patir l’exili polític a França després de la Guerra Civil. En un acte commovedor, es va descobrir la seva placa commemorativa, recordant la seva lluita i el seu compromís amb la comunitat.
Antoni Callís Matacavas, un altre nom a recordar
Finalment, el recorregut va portar els assistents a ‘Ca la Laieta – Cal Callís’, on es va homenatjar Antoni Callís Matacavas. Encara que la seva família no va poder ser present, Xavier Pérez va relatar la història d’aquest mecànic i exalcalde que va ser empresonat pel règim franquista i va viure sota llibertat vigilada fins al 1955. L’alcalde Vázquez va destapar la placa commemorativa, un acte que representa la reparació i el record d’un home que va lluitar pel seu poble.
Reflexions sobre el passat i el futur
Amb aquest acte commemoratiu, que arriba vuitanta-cinc anys després del final de la Guerra Civil, Masquefa fa un petit però significatiu pas cap a la reconciliació de les ferides que encara persisteixen en la memòria col·lectiva. Moltes famílies encara esperen poder rendir homenatge als seus éssers estimats, un recordatori que els homenatges, sovint, arriben tard, però que la seva importància és vital per a la construcció d’un futur en pau.