Un Viatge a través de la Memòria Cultural
El passat dimecres, Tarragona va acollir una roda de premsa dedicada a l’estrena del programa de Memòria Democràtica per al 2025. Aquest any, la iniciativa posa l’accent en la importància de la cultura com a motor de canvi social durant la Segona República, contrastant-la amb la seva manipulació durant el règim franquista.
Un Programa Diversificat i Inclusiu
Amb una durada que s’estendrà des de febrer fins a octubre, el programa ofereix al voltant de quaranta activitats, dissenyades per la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb diverses entitats públiques i privades. Aquest any, una de les figures més destacades serà Federico García Lorca, coincidint amb el 90è aniversari de la seva estada a la ciutat.
Temàtiques Diverses i Inclusió Comunitària
El programa no es limita a un únic tema, sinó que es proposa explorar una gamma àmplia de qüestions relacionades amb el període que va des de la Segona República fins a la dictadura franquista. La consellera de Memòria Democràtica, Sandra Ramos, va expressar l’esperança que aquestes activitats fomentin una cultura de pau i comprensió entre la ciutadania.
Esdeveniments Destacats
Un exemple notable d’aquesta inclusió és la X Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, programada per al dijous 6 de març a l’Arxiu, que commemorarà l’80è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis. Aquesta Xarxa, activa des del 2015, reuneix ajuntaments i representants municipals compromesos amb la memòria històrica.
Educació com a Pilar Fonamental
La Comissió de Programes de Memòria Democràtica reitera la seva dedicació a l’educació i a la difusió del coneixement històric. Aquest any, es presentarà una nova iniciativa destinada a formar professors a través de jornades i conferències, per tal que puguin transmetre aquests coneixements als seus alumnes.
Activitats per a Educadors i Estudiants
Un dels esdeveniments pensats exclusivament per a docents és la jornada ‘Memòria democràtica: memòria i educació’, que tindrà lloc el dissabte 31 de maig a l’Antiga Presó provincial de Tarragona. Els estudiants també podran participar en activitats com l’obra de teatre ‘Memòries oblidades’, que busca apropar-los a la història de manera interactiva.
Lorca: Un Llegat Viu
La figura de Federico García Lorca no només es recordarà, sinó que es convertirà en el fil conductor d’aquest programa. Dos esdeveniments centrals seran especialment significatius: un acte institucional el 11 d’abril a l’Antiga Audiència, amb la participació de l’hispanista Ian Gibson, i l’estrena del documental ‘Roma pura. Loca a Tarragona (1935)’ el 9 de setembre al Teatre Tarragona.
Reflexions Finals
A mesura que Tarragona es prepara per a aquest programa ric en activitats, queda clar que la memòria històrica és essencial per a la construcció d’una societat més justa i conscient. Les iniciatives que es presenten no només busquen recordar el passat, sinó també inspirar un futur més pacífic i inclusiu.