Alarma a l’Institut Lluís de Peguera
La jornada del 12 de febrer va començar de manera inesperada a Manresa, quan un veí va alertar les autoritats sobre la presència d’un alumne amb un objecte que semblava una arma de foc. En resposta, un destacament de Mossos d’Esquadra es va desplaçar ràpidament al centre educatiu.
Simulacre o escenari de terror?
Els agents van optar per realitzar un operatiu que, segons fonts oficials, buscava evitar el pànic entre els estudiants. No obstant això, la realitat va resultar ser molt diferent, ja que el que es creia que era una arma era, de fet, un juguet.
Experiències traumàtiques dels alumnes
Cinc joves, amb edats compreses entre 15 i 16 anys, han compartit les seves experiències d’una situació que ha deixat una marca emocional profunda. Un d’ells va relatar que, mentre estaven a classe, van ser retirats per l’orientadora i conduïts a un despatx on els esperaven agents de paisà.
Detencions i humiliacions
Els testimonis expliquen que van ser sotmesos a escorcolls humiliants, amb un jove assegurant que va ser empentat contra la paret, provocant-li una lesió. A més, un altre estudiant va indicar que li van demanar que es baixés els pantalons, una acció que va ser percebuda com un abús de poder.
Contradiccions i reaccions
Mentre que els Mossos d’Esquadra han defensat la seva actuació, afirmant que un dels menors va mostrar actitud desafiante, un informe mèdic recentment publicat contradiu aquesta narrativa, documentant lesions que coincideixen amb els testimonis dels alumnes.
Rebuig a l’actuació policial
Diverses organitzacions i familiars dels alumnes han manifestat la seva indignació davant l’actuació policial, assenyalant un possible biaix racista en el tractament dels alumnes, que no eren blancs. El sindicat USTEC i altres col·lectius han exigit responsabilitats per vulneracions de drets.
Crítiques al sistema educatiu
A més de la reacció contra la policia, les organitzacions han criticat la passivitat de l’institut davant l’incident, acusant la direcció de no haver abordat adequadament la situació ni de comunicar-se de manera efectiva amb les famílies.
Reflexions sobre la seguretat i la discriminació
Els esdeveniments han obert un debat més ampli sobre la seguretat en els centres educatius i les dinàmiques de poder que poden perpetuar la discriminació racial. Les organitzacions denunciants han subratllat que la deshumanització dels alumnes en aquesta situació és un reflex d’un problema més gran que afecta la societat.