La Diputació de Barcelona i ISGlobal col·laboren en la creació d’un recull d’eines per avaluar l’impacte en salut de les actuacions municipals
La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb ISGlobal, ha desenvolupat un recull d’eines científicament validades per mesurar i avaluar l’efecte que poden tenir les intervencions a l’espai públic i altres actuacions municipals en la salut de les persones. Aquest recull està dirigit als ajuntaments i altres entitats municipalistes i ja s’ha posat a prova a les ciutats de Granollers, Mataró i Viladecans.
Unes 80 eines per avaluar l’impacte en salut
Aquest recull inclou aproximadament 80 eines científicament validades, com ara el programa MWIA (Mental Well-being Impact Assessment) per avaluar l’impacte d’un projecte en la salut mental o el Pedestrian Environmental Quality Index per informar els planificadors urbans sobre les necessitats de vies per caminar. Aquestes eines permeten als ajuntaments determinar si una actuació planificada té sentit per millorar el benestar i la qualitat de vida al municipi, o avaluar l’abast real de l’impacte en salut d’actuacions ja realitzades.
Prova pilot a Granollers, Mataró i Viladecans
Aquestes eines s’han posat a prova en el marc del Projecte Transformador ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’, impulsat per la Diputació de Barcelona. S’ha realitzat una prova pilot als municipis de Granollers, Mataró i Viladecans. Per exemple, a Granollers s’ha utilitzat l’eina Photovoice per abordar la soledat en dones de diferents generacions i orígens socioculturals, mentre que a Viladecans s’ha avaluat l’impacte en el benestar emocional de les activitats organitzades per l’Espai emocional. A Mataró, s’ha utilitzat l’eina MOHAWk per avaluar l’impacte de la instal·lació d’un parc de salut al Parc de Cerdanyola.
Beneficis per als ajuntaments
L’ús d’aquestes eines pot ajudar els ajuntaments a prendre decisions informades sobre les actuacions municipals, millorant el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans. A més, permeten avaluar l’impacte real d’actuacions ja realitzades i detectar la necessitat de dinamitzar determinats projectes per ampliar els seus beneficis i usos.