Inici » La importància de la professionalització en les empreses familiars

La importància de la professionalització en les empreses familiars

by PREMIUM.CAT

La transició cap a la professionalització

Els experts en empreses familiars recomanen la externalització de les funcions executives quan la companyia creix, apartant la família dels òrgans de gestió a mesura que s’ha dimensionat. Aquest procés sovint requereix temps, procediments i persistència, ja que no és estrany que surti bé a la primera.

El paper del consell familiar

La presència d’un consell familiar és crucial per garantir que el negoci funcioni, ja que aporta una bona garantia per a la continuïtat de l’empresa. Aquest òrgan permet consensuar i donar unitat al grup abans de prendre decisions amb la resta d’òrgans de govern.

La importància de la separació entre propietat i gestió

Els experts destaquen que la separació entre propietat i gestió agafa rellevància a mesura que la companyia creix. Això implica que la propietat i la gestió siguin úniques quan la companyia té baixa complexitat, però a mesura que creix, la separació esdevé més important.

La diversificació com a estratègia

Quan la família creix i el negoci es desenvolupa, la diversificació esdevé recomanable per poder afrontar riscos i evitar situacions complexes com acomiadaments de membres de la família si les funcions executives no s’estan executant bé.

La incorporació de professionals aliens a la família

Empreses familiars com Mango, Puig, Uriach, Borges i Ausa han situat en les tasques més executives perfils que no tenen vincle familiar amb els propietaris, obtenint bons resultats. Això demostra que la incorporació de professionals aliens pot ser beneficiosa per al creixement de les companyies.

El repte de la sortida a borsa

La sortida a borsa de l’empresa familiar és la màxima expressió de la professionalització, ja que exigeix estructures de govern independents i transparència. No obstant això, la família ha de considerar amb cura el percentatge del capital que vol cedir, ja que superar el 50% pot comportar la pèrdua de control.

El cas Grífols: un exemple de transició

El cas de la família Grífols, que va apartar membres de la família dels càrrecs executives enmig d’un terratrèmol reputacional, demostra la importància de la professionalització en les empreses familiars. Aquesta transició va ser un procés complex que va requerir temps i persistència per aconseguir una gestió més professionalitzada.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00