Un nou paper per a les xarxes socials
Maria José Valiente, reconeguda psicòloga i autora, ha trobat en les xarxes socials una eina poderosa durant la pandèmia. En un moment en què la incertesa i l’aïllament van afectar moltes vides, ella va decidir utilitzar la seva veu per oferir suport a aquells que es trobaven atrapats en situacions difícils. ‘Era evident que moltes persones lluitaven contra la desesperació, i algunes convivien amb individus amb qui no podien establir un diàleg positiu’, explica.
Mantenir l’ajuda més enllà de la crisi
Després del pic de la crisi, Valiente no només ha mantingut la seva presència a les xarxes, sinó que ha ampliat la seva missió. Amb més de 37.000 seguidors al seu compte de X, continua proporcionant reflexions que guien aquells que busquen una nova perspectiva de vida. La seva passió per ajudar es reflecteix també en les seves publicacions, com ‘Totes les versions de tu’ i ‘Les sabeu o les dieu?’, on explora temes de psicologia i cultura.
La relació amb nosaltres mateixos
Entendre’s a un mateix és, segons Valiente, la clau per viure de manera coherent. ‘Quan ens coneixem, deixem de buscar l’aprovació externa i ens tornem realistes sobre les nostres capacitats i limitacions’, afirma.
Impacte en les relacions interpersonals
Les relacions que establim són fonamentals per al nostre benestar. Valiente destaca que les persones que ens envolten poden potenciar el millor de nosaltres, mentre que altres poden fer-nos sentir insegurs. ‘És crucial aprendre a discernir qui volem que estigui al nostre voltant’, afegeix.
Identificant relacions tòxiques
Valiente subratlla que les relacions que no respecten la nostra individualitat o que generen un ambient de manipulació són signes evidents de toxicitat. ‘La pau mental és essencial; si la perds, és hora de reconsiderar la teva situació’, recomana.
La necessitat de canvi
La psicòloga observa que hi ha una gran quantitat de patiment entre les persones, sovint degut a la cerca constant d’aprovació social. ‘L’èxit no es mesura pels seguidors, sinó per la felicitat interna’, adverteix. ‘Si aprenguéssim a alegrar-nos pels èxits dels altres, la nostra vida seria molt més gratificant.’
Repensar la llibertat i l’amor
En el seu llibre, Valiente desafia les concepcions tradicionals de la llibertat i l’amor. ‘La llibertat no és simplement fer el que ens ve de gust; implica responsabilitat i compromís amb un mateix’, assegura. Aquesta visió amplia la comprensió de les relacions, suggerint que l’amor genuí es fonamenta en el respecte mutu.
La influència de la infantesa
Segons Valiente, les experiències de la infantesa poden influir profundament en la nostra vida adulta. No obstant això, ella anima a prendre les regnes de la pròpia existència, superant les adversitats del passat i enfocant-se en la reconstrucció personal.
La salut mental en l’era postpandèmica
Amb l’augment de problemes de salut mental entre joves i infants, Valiente insisteix en la importància d’establir un Departament de Salut Mental. ‘És vital abordar les causes de l’estrès actual, com l’ús excessiu de pantalles i l’individualisme’, proposa. ‘Fomentar hàbits saludables és clau per preparar les noves generacions per a un futur feliç.’