Inici » La cancel·lació de la ignorància

La cancel·lació de la ignorància

by PREMIUM.CAT

La cancel·lació cultural: una realitat present

La cancel·lació cultural és un fenomen que ha estat present al llarg de la història i que continua sent una realitat en l’actualitat. Es tracta d’un conjunt de decisions que exclouen determinats creadors, estils, llengües o estètiques de la programació cultural, del finançament o de l’accés als mitjans de comunicació de masses. Aquesta cancel·lació pot ser realitzada tant des de l’àmbit públic com des del privat o social.

Diferents tipus de cancel·lació cultural

Cancel·lacions evidents i cridaneres

Hi ha cancel·lacions culturals que són evidents i cridaneres, les quals ocupen els titulars dels diaris i dels serveis informatius. Aquests casos són fàcilment reconeixibles i poden generar polèmica i debat públic. Algunes d’aquestes cancel·lacions poden ser la suspensió d’un acte de lliurament d’un premi a un escriptor o l’organització d’un boicot a un festival de cinema.

Cancel·lacions discretes i silents

D’altra banda, hi ha cancel·lacions culturals que passen de manera discreta i silenciosa, sense generar grans reaccions públiques. Aquestes cancel·lacions poden ser més subtils i es produeixen de manera habitual en àmbits com ara la programació cultural, els mitjans de comunicació o l’ús de determinades llengües en àmbits institucionals o econòmics.

Els efectes de la cancel·lació cultural

La cancel·lació cultural té efectes negatius en la societat. Aquesta pràctica pot empobrir la diversitat cultural, limitar la llibertat d’expressió i restringir l’accés a determinades expressions artístiques i intel·lectuals. A més, la cancel·lació cultural pot generar un clima de censura i autocensura, on els creadors i artistes es veuen cohibits a l’hora de mostrar les seves obres.

La cancel·lació cultural banal

Un tipus de cancel·lació cultural que sovint passa desapercebuda és la cancel·lació cultural banal. Aquesta cancel·lació es basa en prejudicis, ignorància o en arguments aparentment racionals. Pot ser la prohibició de l’ús d’una llengua en determinats àmbits, la marginació de certes disciplines culturals als mitjans de comunicació o la falta de compliment de lleis que promouen la cultura.

Conclusió

La cancel·lació cultural és una realitat present en la nostra societat. Aquest fenomen pot tenir efectes negatius en la diversitat cultural, la llibertat d’expressió i l’enriquiment intel·lectual. És important estar conscients d’aquesta problemàtica i treballar per promoure una societat més oberta, tolerant i diversa, on es respectin les diferents expressions culturals i es fomenti el diàleg i la comprensió.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00