Inici » L’impacte financer de les presons a Catalunya: una mirada crítica

L’impacte financer de les presons a Catalunya: una mirada crítica

by PREMIUM.CAT
Mantener a los delincuentes en las cárceles cuesta 1,2 millones diarios a la generalitat El costo anual es de 455 millones de euros. El 52% de la población penitenciaria es extranjera ¿Cuánto dinero cuesta todos los catalanes más de 8.800 prisioneros actualmente en las cárceles de Cataluña? La respuesta fue dada por el Ministro de Justicia, Ramón Espadaler, hace unos meses en una respuesta parlamentaria recolectada por el periódico ARA. El costo total para las arcas de Generalitat es EUR 141.2 (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

Costos elevats del sistema penitenciari

L’economia catalana es veu afectada per la càrrega financera que suposa mantenir els reclusos. Actualment, el manteniment dels 8.800 presos a les presons de Catalunya implica una despesa diària d’1,2 milions d’euros, sumant un total anual de 455 milions d’euros. Aquesta xifra, revelada pel conseller de Justícia, Ramon Espadaler, en una sessió parlamentària, destaca la magnitud del cost associat a la justícia penal.

Composició de la població reclusa

D’acord amb les dades més recents de la Conselleria de Justícia, un 51,8% dels reclusos són estrangers, mentre que el 48,2% restant posseeix documentació espanyola, incloent nacionalitzats d’origen estranger. Aquesta diversitat en la població penitenciària planteja qüestions sobre la integració i les polítiques de justícia social a Catalunya.

Tendències en el nombre de reclusos

El nombre de presos ha experimentat un augment significatiu, passant de poc més de 8.000 a gairebé 9.000 en poc més d’un any. Aquesta tendència, que contrasta amb la disminució gradual observada des de 2010, posa de manifest un possible increment en la delinqüència i un sistema judicial que es troba sota pressió.

La vida dins de les presons

Des de fa quatre dècades, la Generalitat gestiona els centres penitenciaris catalans, però la realitat que es viu dins d’aquests murs és poc coneguda. El llibre ‘No digas a nadie en qué trabajas’, d’Albert Duchamp, ofereix una visió única sobre la vida quotidiana a les presons, centrant-se en les experiències dels treballadors. Aquesta obra proporciona una perspectiva necessària sobre els reptes que afronten els professionals de la justícia davant l’augment de la violència entre els reclusos.

Reptes per als treballadors penitenciaris

Els empleats dels centres penitenciaris han expressat la seva preocupació davant l’augment de la violència, reclamant millores en les condicions de treball i mesures de seguretat. La seva veu, sovint silenciada, és crucial per entendre la complexitat del sistema penitenciari i els efectes que té sobre la societat.

Reflexió final

La situació actual del sistema penitenciari català no només revela la càrrega econòmica que suposa per a la Generalitat, sinó que també ens convida a reflexionar sobre les condicions de vida dels reclusos i dels treballadors que els gestionen. El debat sobre la reforma del sistema de justícia i les polítiques de seguretat és més necessari que mai, ja que les decisions preses avui influiran en el futur de la nostra societat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00