Inici » Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra

by PREMIUM.CAT

Una mirada al futur sostenible del planeta

Inscriu-t’hi

L’agricultura i el seu impacte ambiental

L’agricultura, especialment la ramaderia, contribueix al 20% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global. Si tenim en compte tot el sistema de producció d’aliments, incloent-hi la distribució, el transport i la venda, aquesta xifra puja fins al 26% . Per tant, és necessari transformar el sector per complir els objectius de l’Acord de París. Aquesta transformació no pot basar-se únicament en tecnologia o en imposar un control fitosanitari i ecològic més burocràtic, ja que això afectaria negativament les petites explotacions. Cal una revisió completa del model de producció agroalimentari actual .

El paper de l’agricultura en la biodiversitat

L’impacte negatiu de l’agricultura en la biodiversitat prové principalment de les explotacions agràries intensives i de pràctiques de monocultiu extensiu impulsades per les grans empreses. És important destacar que l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible i la política climàtica de la UE estan sent aplicades d’una manera que penalitza la pagesia familiar i de petita escala, en lloc de centrar-se en l’agroindústria . Això genera un conflicte entre els agricultors i les polítiques mediambientals, ja que molts d’ells no estan en contra de la lluita contra el canvi climàtic, sinó de la forma en què s’està implementant .

El Pacte Verd Europeu i els seus objectius

El Pacte Verd Europeu planteja diversos objectius per al futur de l’agricultura a la UE. Aquests inclouen augmentar la quota d’agricultura ecològica fins al 25% per a l’any 2030, regenerar el 20% dels ecosistemes danyats i reduir les emissions de CO₂ en un 55% per a la mateixa data . Tot i això, aquestes metes han generat tensió al camp i molts experts consideren que no són realistes . És important destacar que el Pacte Verd Europeu hauria de redissenyar tot el sistema agroalimentari per fer-lo més sostenible i protegir tots els esglaons de la cadena alimentària .

El diàleg estratègic per al futur de l’agricultura a la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat un diàleg estratègic per al futur de l’agricultura a la UE, en el qual participaran pagesos, ecologistes, consumidors, empreses i altres sectors implicats . Aquesta iniciativa busca trobar solucions consensuades i tenir en compte les diferents perspectives per afrontar els reptes mediambientals i agrícoles . Tot i que aquest diàleg és considerat una mesura positiva, alguns experts consideren que hauria hagut de realitzar-se abans . És important establir un diàleg constructiu entre el món ecològic i el món agrari per trobar solucions que beneficiïn tant el medi ambient com els agricultors .

La importància de l’agricultura ecològica i de proximitat

L’agricultura ecològica i de proximitat pot ser una solució per a la crisi ecològica i climàtica, així com per ajudar la pagesia local . Aquest tipus d’agricultura té un impacte menor en el medi ambient i pot generar més ocupació . És important destacar que l’agricultura convencional té un model de negoci que beneficia principalment les grans empreses, mentre que l’agricultura ecològica pot beneficiar els agricultors i la pagesia familiar .

El conflicte amb les energies renovables

L’energia solar i eòlica no generen conflicte amb l’agricultura. L’espai necessari per a la producció d’energia renovable és molt inferior a la superfície agrícola disponible . A més, hi ha solucions com l’agrovoltaica, que combina la producció d’energia solar amb camps de cultiu, proporcionant ombra a les plantes que necessiten temperatures més baixes . És important destacar que les energies renovables poden ser una oportunitat per als agricultors, ja que poden arrendar terres per a la instal·lació de plaques solars o altres infraestructures .

La necessitat d’un diàleg i suport adequat

És essencial establir un diàleg entre els diferents actors implicats en l’agricultura per trobar solucions que beneficiïn tant el medi ambient com els agricultors . A més, és necessari proporcionar suport, assessorament i formació als agricultors per adaptar-se a les noves normatives mediambientals i a la revolució tecnològica que està vivint el sector agrícola . Aquest suport és especialment important per a la pagesia familiar i de petita escala, que necessita ajuda per afrontar els canvis necessaris .

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00