Una nova mirada a la col·lecció de meteorits
Per primera vegada, el Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) obre les portes a la seva fascinant col·lecció de meteorits, que es pot visitar des d’aquest mes de maig. Amb més de vint exemplars que provenen de diverses parts del món i d’èpoques antigues, aquesta exposició promet captivar als amants de l’astronomia.
Una col·lecció enriquida i diversificada
El director del museu, Toni Arrizabalaga, comenta que les peces han estat adquirides al llarg dels últims anys per enriquir l’exposició. Aquesta es troba distribuïda en dues vitrines, una a la planta baixa i l’altra a la zona soterrada, i complementa una celebració que commemora el centenari del primer planetari inaugurat a Munic. El museu, com a soci de la International Planetarium Society, s’uneix a aquest homenatge.
D’on provenen aquests meteorits?
La col·lecció inclou una variada gamma de meteorits, des de petits fragments fins a roques que pesen fins a un quilo i mig. Entre les joies exposades, hi ha trossos de la Lluna que van caure a la Terra arran de l’impacte d’un meteorit, així com un rar meteorit de Mart, que és difícil de trobar a causa de la gravetat del planeta roig que impedeix que aquests materials s’escapin.
Meteorits i la seva història
Entre les curiositats, es destaca un meteorit que prové de l’asteroide Vesta i una peça única que es va formar quan un meteorit va fondre sorra del desert del Sàhara, creant vidre. Arrizabalaga explica que durant el paleolític, aquest material es va utilitzar com a raspador, una mostra de com la història de l’univers també es reflecteix en les activitats humanes.
Un recorregut per la història dels planetaris
A més dels meteorits, el museu presenta una sèrie de plafons que narren l’evolució dels planetaris, des de la seva creació fa 100 anys fins als avenços tecnològics actuals. Aquesta evolució ha permès oferir projeccions més variades i informatives sobre l’univers i les estrelles.
El primer projector del museu
Una de les peces destacades de la mostra és el primer projector que va utilitzar el museu per a les seves sessions de planetari, que dataven de finals del segle passat. Aquesta màquina, que requeria una cúpula especial per a les projeccions, ha estat preservada com a part de la història del museu. Actualment, des de 2013, el museu disposa d’un nou planetari que organitza sessions mensuals.
Visita l’exposició abans que acabi
Ambdues exposicions, tant la de meteorits com la dels planetaris, estaran disponibles per al públic fins al 21 de setembre. Aquesta és una oportunitat única per explorar els misteris de l’espai i conèixer més sobre el nostre lloc en l’univers.