Inici » El Turisme Sostenible al Pirineu: Oportunitats i Controvèrsies

El Turisme Sostenible al Pirineu: Oportunitats i Controvèrsies

by PREMIUM.CAT
El Programa Camina Pirineus, promovido por el Consejo Alt de Urgell del Condado y financiado por los fondos del Federador Europeo (2014-2020), tenía el objetivo central del desarrollo del turismo sostenible a través de la recuperación de los caminos tradicionales, la creación de la infraestructura turística y la dinamización de la herencia natural de las pireneas. El proyecto fue parte de la estrategia dirigida a la especialización inteligente del territorio catalán. Uno de los proyectos más visibles y de medios financiados y (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

Impuls del Turisme Sostenible a través de la Recuperació de Camins

El projecte Camina Pirineus, que rep el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i finançament de fons europeus FEDER (2014-2020), es va dissenyar amb la intenció de potenciar un turisme sostenible a la regió. Això s’ha aconseguit mitjançant la restauració de camins tradicionals, el desenvolupament d’infraestructures turístiques i la promoció del patrimoni natural que caracteritza el Pirineu.

La Via Ferrata d’Oliana: Un Exemple de Promoció Política

Dins d’aquest marc, la Via Ferrata d’Oliana ha emergit com un dels projectes més emblemàtics i publicitats. Aquesta ruta d’escalada, que va guanyar protagonisme durant la campanya electoral de Miquel Sala Muntada (Junts) a les eleccions municipals de 2019, va ser presentada com un exemple d’èxit en la gestió municipal. Sala, que va aconseguir l’alcaldia del municipi, va ser també nomenat president del Consell de l’Alt Urgell, prenent el relleu d’un dels principals defensors del Camina Pirineus, Jesús Fierro.

El Clientelisme Polític i les seves Conseqüències

L’ús d’infraestructures públiques finançades amb recursos europeus per a fins electorals reflecteix una dinàmica clientelar que és habitual en molts municipis de l’Alt Pirineu. Aquesta situació es veu accentuada a l’Alt Urgell, on els mateixos partits han mantingut el poder durant dècades. En comunitats amb pocs habitants i una alta dependència de les institucions, sovint les relacions personals prevalen sobre la transparència i la justícia.

La Distribució de Recursos Públics

El clientelisme en aquestes àrees es manifesta a través de la distribució selectiva de recursos com subvencions i llocs de treball, que es presenten com favors personals. Quan una obra pública, com la via Ferrata, es converteix en una eina per guanyar vots, es desvirtua l’objectiu inicial dels fons europeus, que hauria de ser el benefici de la comunitat.

Implicacions per a la Qualitat Democràtica

Aquestes pràctiques clientelars tenen un efecte negatiu sobre la democràcia, limitant la competència política i debilitant el debat públic. En lloc d’arguments i propostes, s’imposen promeses d’inversions que no sempre responen a les necessitats reals de la població. A més, els ciutadans sovint temen qüestionar aquestes decisions, per por a represàlies o a perdre beneficis.

Auditoria i Transparència en la Gestió

Un informe preliminar d’auditoria del programa Camina Pirineus ha revelat que una quantitat significativa de fons, concretament 245.209,96 euros, no pot ser justificada per falta de documentació adequada i subcontractacions irregulars. Això destaca la necessitat d’examinar detingudament la gestió de la Via Ferrata d’Oliana, per assegurar que es va adjudicar de manera transparent i justa, prioritzant els projectes realment necessaris per a la comunitat.

La situació exigeix una reflexió profunda sobre les prioritats en la inversió pública i l’ús responsable dels recursos, per garantir que es treballi realment en benefici del benestar col·lectiu i no com a eina de promoció política.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00