El govern espanyol amenaça de portar la qüestió de la llei de memòria democràtica a instàncies internacionals
El govern espanyol ha amenaçat el Partit Popular (PP) i Vox amb portar la qüestió de la llei de memòria democràtica a instàncies internacionals. A principis de setmana, el govern de Pedro Sánchez va advertir que si el PP i Vox continuaven amb la seva ofensiva contra aquesta llei estatal, l’executiu portaria les normes anomenades ‘de concòrdia’ pactades entre la dreta i l’extrema dreta en algunes comunitats autònomes al Tribunal Constitucional. Ara, el govern eleva el llistó i assegura que té la intenció d’elevar la qüestió a instàncies europees i internacionals, com l’ONU, el Parlament Europeu i el Consell d’Europa (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
Els recursos a instàncies internacionals
Segons fonts de la Moncloa, les iniciatives del PP i Vox a l’Aragó, Castella i Lleó i el País Valencià són considerades ‘contràries als valors’ de la llei estatal de memòria democràtica. Això ha portat el govern espanyol a recórrer al relator especial sobre Veritat, Justícia i Reparació i al relator d’Execucions Extrajudicials per avaluar la conformitat d’aquestes mesures amb les millors pràctiques internacionals i els compromisos adquirits per l’estat espanyol en matèria de drets humans. A més, es promouran diverses iniciatives al Parlament Europeu per debatre i votar aquesta qüestió.
Debat urgent a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa
El govern espanyol també promourà la celebració d’un debat urgent a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per analitzar la derogació de les lleis de memòria democràtica aprovades per les comunitats autònomes governades en coalició per PP i Vox. Considerant que aquestes dues formacions han comès una ‘violació de diverses disposicions del Conveni de Drets Humans’, el govern posarà en coneixement de la Secretaria General del Consell d’Europa i del Comissari de Drets Humans de la institució la gravetat de la situació. A més, sol·licitarà l’elaboració d’un informe sobre la situació de la memòria democràtica a Espanya.
Situació a l’Aragó, Castella i Lleó i el País Valencià
En l’Aragó, el govern autonòmic presidit pel popular Jorge Azcón ja va derogar la llei de memòria de la comunitat autònoma el passat mes de febrer. Ara, el PP i Vox pretenen aplicar en aquest territori un ‘pla de concòrdia’ que s’apliqui a ‘totes les víctimes’. A Castella i Lleó i el País Valencià, les normes de PP i Vox encara no han estat aprovades, ja que són proposicions de llei. No obstant això, ambdues formacions tenen majoria en aquests territoris i governen en coalició.
Visita de Pedro Sánchez al Valle de Cuelgamuros
Aquest dijous, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat el laboratori forense al Valle de Cuelgamuros, anteriorment conegut com a Valle de los Caídos. Aquesta visita no figurava a l’agenda oficial i ha estat una sorpresa. Durant la visita, Sánchez ha conegut de primera mà els treballs de l’equip forense que treballa en l’exhumació de 160 víctimes. Acompanyat pel ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i el secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, Sánchez ha recorregut la nau central de la basílica i ha accedit al laboratori forense i a les criptes on es troben les restes (https://serveiseducatius.xtec.cat/alturgell/portada/recursos-pel-tractament-de-textos/).