L’impacte de les protestes a les Canàries
El 20 d’abril es va convocar una manifestació que va desencadenar debats profunds sobre el model turístic i la gestió territorial a les Illes Canàries. La consciència ciutadana creixent es reflecteix en les protestes, evidenciades per imatges de la contaminació, espais abarrotats i degradats, informes sobre l’empitjorament de les condicions de vida i advertiments sobre el creixement de la prostitució.
Desenvolupament històric de la consciència ciutadana
L’augment de la consciència ciutadana a les Canàries té les seves arrels al tardofranquisme i s’ha vist impulsat per la fundació d’associacions com ASCAN a Gran Canària i ATAN a Tenerife, que advoquen per causes mediambientals. Aquest moviment es relaciona amb el desenvolupament de les ciències mediambientals i els drets humans, influenciant les cosmovisions de les darreres generacions.
Relació entre la consciència ciutadana i l’esgotament del model neoliberal
La consciència ciutadana s’ha vist afectada per l’esgotament del model neoliberal i les seves conseqüències al territori canari, com la sequera i l’augment de les temperatures. Això ha contribuït a la convocatòria de mobilitzacions històriques a les Canàries.
El paper dels moviments socials
Es reconeix la importància dels moviments socials com a impulsors del canvi i levolució social. Aquests moviments aporten elements de consciència recolzats per la ciència, interpreten les necessitats de la ciutadania i en reclamen la representació pública. És crucial escoltar i donar espai a aquests moviments per enfortir les democràcies.
Perspectiva crítica sobre l’actitud dels governants
Es planteja una crítica cap a l’actitud paradoxal dels governants que evadeixen les demandes dels activistes mediambientals. Aquesta actitud recorda la paradoxa assenyalada per Bertolt Brecht al seu poema ‘La Solución’, evidenciant la desconnexió entre els governants i el poble.
Visió acadèmica sobre les protestes i la seva relació amb els processos socials i polítics
A nivell acadèmic es reconeix que les protestes ecologistes són inseparables dels processos socials i polítics. Es destaca la importància dels moviments socials com a pilars fonamentals de les democràcies i es fa una crida per abordar les demandes d’aquests moviments de manera més efectiva.
La veu experta: Dra. Barbara Rostecka
La Dra. Barbara Rostecka, professora del Departament de Sociologia i Antropologia de la Universitat de La Laguna i la UNED, ofereix una perspectiva destacada sobre l’activisme ciutadà a les Canàries.