Inici » Com detectar i prevenir la presència d’anisakis al peix

Com detectar i prevenir la presència d’anisakis al peix

by PREMIUM.CAT
un peix amb una boca gran i una llarga cua nedant a l'aigua amb bombolles d'aigua al voltant, Aquirax Uno, peix perdut, una foto d'estoc, fotorealisme

Què és l’anisakis?

L’anisakis és un paràsit que es troba al mar i pot afectar els humans. Tot i que no podem evitar la seva presència, és possible aprendre a reconèixer-ho per prevenir l’anisakiasi, una infecció parasitària. A continuació, us proporcionem alguns passos i mètodes per identificar la presència d’anisakis al peix.

Com detectar anisakis al lluç?

Inspecció visual

Abans de cuinar el peix, és important examinar-lo visualment. Els anisakis solen ser visibles a primera vista, encara que no sempre. Para atenció al seu aspecte, color i forma. Els anisakis són cucs petits, de color blanc o crema, i poden estar enrotllats en forma d’espiral. A més, revisa les vísceres del peix, ja que és on solen trobar-se els paràsits.

Mètodes de detecció

Hi ha diversos mètodes per detectar anisakis al peix. Pots fer un examen sota una llum brillant, col·locant el peix entre una font de llum i una superfície translúcida per veure si hi ha paràsits. També pots congelar el peix a -20 °C durant almenys 48 hores, cosa que no només mata el paràsit, sinó que també redueix el risc d’infecció. No obstant això, tingues en compte que aquests mètodes no són infal·libles i no sempre detecten la presència d’anisakis.

Tècniques avançades

En alguns llocs, s’utilitzen equips de raigs X per detectar anisakis en grans quantitats de peix, encara que aquesta tècnica no és comuna a casa. A més, en el cas de peixos processats industrialment, les mostres poden ser enviades a laboratoris per a una anàlisi més detallada.

Què provoca la ingesta d’anisakis?

Si ingereixes peix amb larves d’anisakis, pots experimentar malestar abdominal, nàusees, vòmits i alteracions al ritme intestinal. En casos més greus, es poden presentar dificultats per respirar, tos seca, sorolls toràcics, sensació d’ofec, marejos, pèrdua de consciència, baixada de tensió i xoc. A més dels problemes digestius, l’anisakis també pot causar reaccions al·lèrgiques, com ara urticària, angioedema o un xoc anafilàctic.

Prevenció de l’anisakis

La cocció adequada del peix és crucial per prevenir la presència d’anisakis. Cuina-ho a una temperatura interna d’almenys 63 °C per assegurar-te de matar els paràsits. També pots fregir, coure, bullir o rostir el peix, ja que aquests mètodes són efectius per eliminar l’anisakis. Si consumeixes peix cru, com sushi, congela’l a -20 °C durant almenys 48 hores abans de consumir-lo. Per acabar, és important adquirir peix de fonts fiables que segueixin les normes de seguretat alimentària i maneig adequat del peix.

Detectar i prevenir la presència d’anisakis al peix implica una combinació d’inspecció visual i tàctiques preventives, com ara la congelació i la cocció adequada. Per als consumidors, és recomanable comprar peix de qualitat, inspeccionar-lo visualment abans de preparar-lo i assegurar-se de cuinar bé o congelar-lo si es consumirà cru.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00