La influència del surrealisme i Franz Kafka a la nostra realitat
Constantment, descrivim la nostra realitat com a surrealista. Moltes vegades, però, com a kafkiana. Aquest any es commemoren cent anys des de la mort de Franz Kafka (1883-1924) i la publicació del Manifest Surrealista d’André Breton (1924). Tant l’estil de Kafka com el surrealisme van ser profètics i han deixat una empremta a la nostra realitat. La literatura no només captiva la realitat, sinó que també la impregna amb la màgia. Aquests dos fenòmens literaris han deixat una marca a la nostra llengua ia la nostra manera de percebre el món.
El llegat de Kafka: el poder de la burocràcia i la inoculació del poder
Què vol dir que alguna cosa sigui kafkiana? Si haguéssim de resumir les qüestions plantejades per Kafka a les seves obres, podríem dir que es tracta del poder de la burocràcia que anul·la les facultats individuals de les persones, o com el poder s’infiltra a les nostres vides. Tot i això, aquestes idees s’expressen a través d’històries i arguments complexos de desxifrar. Kafka va crear mites moderns, imatges que han esdevingut part de la nostra cultura i que reflecteixen la nostra condició humana.
La complexitat de Kafka i les preguntes sense resposta
Durant la seva vida, Kafka va publicar només una petita part del que ara coneixem. Això no és sorprenent si ho comparem amb altres autors de la seva època. Tot i això, encara no hem arribat a una conclusió ètica sobre com tractar el seu llegat. És legítim llegir les cartes privades d’algú? Com cal editar un manuscrit inacabat i amb errors ortogràfics? Aquestes preguntes no afecten la grandesa de Kafka com a escriptor, sinó que amplien la seva condició de profeta.
La importància de la biografia i la lectura de Kafka
La biografia de Kafka ha estat objecte destudi per part de grans especialistes. S’han dedicat milers de pàgines a analitzar-ne la vida i l’obra. Si bé els aspectes biogràfics ens poden ajudar a comprendre l’autor i la seva literatura, no resolen totes les incògnites que sorgeixen en llegir Kafka. Com hem d’interpretar ‘La metamorfosi’ o ‘El castell’? Quina és la relació entre la seva obra i la cultura jueva? Per què ‘El castell’ és inaccessible? Aquestes preguntes ens conviden a explorar més enllà de la superfície ia submergir-nos al món complex i fascinant de Kafka.
Descobrint Kafka actualment
Actualment, les lectures obligatòries de Kafka han desaparegut dels programes educatius. Si les noves generacions volen descobrir Kafka, ho hauran de fer pel seu compte. ‘El castell’ i ‘La carta al pare’ són bons punts de partida, igual que els seus contes. És important llegir les noves traduccions que han estat publicades recentment, ja que ens permeten descobrir un Kafka que juga amb el llenguatge i ens presenta històries divertides i sorprenents. Kafka no és només un autor d’idees, sinó un gran escriptor d’arguments, personatges i faules. Descobrir-ho en la seva essència és una experiència fascinant i enriquidora.
*Per cert, avui a les 19 ha La Central del Raval es durà a terme una celebració del centenari de Kafka. Durant l’esdeveniment, es comptarà amb la presència de Joan Ferrarons, traductor de l’alemany i del yiddish, i d’Inés García, traductora de l’alemany i de l’islandès. Tots dos especialistes conversaran sobre la vigència de Kafka i com la seva lectura ens continua fascinant fins avui.