Inici » Homenatge a Dolors Granell, supervivent de la repressió franquista: El seu testimoni impactant

Homenatge a Dolors Granell, supervivent de la repressió franquista: El seu testimoni impactant

by PREMIUM.CAT
Un cartel en un muro de piedra que dice los anrics, t ar, y un inglés, sem na, el eso, el eso, Ambrose McCarthy Patterson, panorámica, una escultura art deco, barroca.

Una infància marcada per la tragèdia

Amb tan sols sis anys, Dolors Granell va presenciar com els soldats del règim franquista executaven el seu pare, Joan Granell, a la muntanya de l’Oliva a Tarragona, el 24 d’agost del 1940. Joan Granell va ser una de les 690 persones condemnes a mort a la demarcació. A partir d’aquest dijous, una exposició els rendeix homenatge a l’antic centre penitenciari de la ciutat.

Resignificació d’espais històrics

Seguint l’exemple de la presó La Model de Barcelona, que el 2016 va tancar les portes com a centre penitenciari per convertir-se després en un equipament cívic, l’antiga presó de Tarragona mantindrà el mateix esperit i la mateixa voluntat. Així ho ha assegurat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, coincidint amb la inauguració de l’exposició ‘Les presons de la repressió franquista a Tarragona’.

Una acció simbòlica de resignificació

Per Ubasart, la mostra esdevé ‘una acció simbòlica de resignificació’ d’un espai que va ser un dels principals escenaris de la repressió franquista a la ciutat, al mateix temps que es ‘dignifica la memòria democràtica de Tarragona i del conjunt de la demarcació’.

Homenatge a les víctimes

L’exposició vol homenatjar totes les persones que van patir la repressió franquista i posar l’èmfasi en aquelles que van ser jutjades sense garanties processals, tancades en presons i executades. Entre elles, es troba Joan Granell, un veí de Cambrils que va ser afusellat arran d’un procediment sumaríssim el 1940.

Preservant la memòria històrica

La mostra exposa com vivien els presos en els diferents centres penitenciaris que va tenir Tarragona, des de la coneguda com la presó de Pilats, fins a l’actual emplaçament expositiu, construït per centenars de soldats republicans sotmesos a treballs forçats i inaugurat el 1953.

Reconversió de l’espai

Durant l’abril del 2023, els Serveis Territorials del Departament de Justícia van ubicar la seva seu a l’antic centre penitenciari de la ciutat, després que els últims presos es traslladessin al nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona. L’antiga presó tarragonina ha acollit diferents activitats culturals i es preveu que continuï sent un espai d’interès històric, cultural i de memòria.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00