Inici » La Llatra: Un Ofici Tradicional de la Comarca de Llevant

La Llatra: Un Ofici Tradicional de la Comarca de Llevant

by PREMIUM.CAT
una palmera amb un cel blau al fons i uns quants núvols al cel a sobre, Boetius Adamsz Bolswert, palmeres, una foto d'estoc, regionalisme

La Importància de la Llatra a la Comarca de Llevant

La Llatra ha estat un ofici tradicional que ha tingut un impacte significatiu a la Comarca de Llevant, ajudant molta gent a sobreviure. Aquesta artesania, que es treia del garballó, era una pràctica comuna per a moltes famílies de la comarca.

El Garballó i la Producció de Llatra

El garballó, conegut científicament com Chamaerops humilis, és una palmera petita amb fulles en forma de ventall. Les fulles d’aquesta palmera, anomenades ‘paumes’, eren utilitzades per a la producció de llatra. El procés de producció implicava arreplegar les palmes amb estenalles durant els mesos de juny i juliol, assecar-les durant 21 dies i ensofrar-les per aconseguir la seva blancor i flexibilitat.

El Processament de la Llatra

La preparació de la llatra era un procés detallat que implicava diverses etapes, com ara l’embrinament de la palma, la creació dels brins, la trunyella i la costura. Abans de l’era del plàstic, la llatra era àmpliament utilitzada per al transport d’aliments i altres usos quotidians.

Anècdotes i Tradicions

A més de la seva funcionalitat, la llatra també era part de les tradicions locals. A Artà es coneixia com a ‘llatra’, mentre que a Capdepera es denominava ‘llata’. A més, la història de Margalida Flaquer Mestre, coneguda com ‘Vella’, destaca com un exemple de la dedicació a aquest ofici. Na Margalida va passar la seva vida treballant en la producció i decoració de llatra, contribuint a la riquesa cultural i artesanal de la comarca.

El Llegat de la Llatra a Capdepera

La dedicació de na Margalida i el seu marit a la llatra va deixar un llegat significatiu a Capdepera. A través dels seus treballs, van contribuir a la producció de diverses peces d’artesania que eren apreciades i comercialitzades a la comarca. A més, la seva participació en tradicions locals, com les vetllaries i la producció massiva de graneres de llatra, va enriquir la vida comunitària de Capdepera.

Conclusió

La llatra ha estat un element essencial a la vida quotidiana i cultural de la Comarca de Llevant, representant una tradició que ha perdurat al llarg del temps i ha deixat un llegat significatiu a les generacions locals.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00