Inici » La situació de la reserva d’aigua a Catalunya

La situació de la reserva d’aigua a Catalunya

by PREMIUM.CAT
un riu amb una muntanya al fons i un bosc al costat, amb un cel blau clar, Bouchta El Hayani, aigua, una pintura mat detallada, art ambiental

Reserves d’aigua als embassaments de Catalunya

A l’inici de l’estiu, durant aquest Sant Joan, la reserva d’aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya es troba en una mitjana del 37%. Això representa un augment significatiu en comparació del mínim històric del 14,3% registrat el 9 de març. Les pluges abundants els darrers mesos i les restriccions al consum han contribuït a mantenir i augmentar les reserves d’aigua.

Un exemple d’aquesta millora es pot observar al pantà de Sau, que ha passat de tenir una capacitat del 4,7% a finals de maig a assolir aproximadament el 46% a finals de juny. Actualment s’han embassat més de 75 hectòmetres cúbics d’aigua, amb una capacitat total d’uns 165 hm³. Aquest augment a les reserves ha permès que l’església de Sant Romà de Sau torni a estar coberta.

Reptes i precaucions

Tot i que s’ha produït una millora en la situació de la sequera a Catalunya, encara hi ha desafiaments al davant. Les reserves totals de les conques internes catalanes només representen una mica més d‟un terç de la seva capacitat total. A més, l’entrada a la temporada seca d’estiu planteja un repte addicional. Tot i que el Govern ha aixecat algunes restriccions, és important mantenir precaucions i continuar promovent el consum responsable d’aigua.

El sistema Ter-Llobregat, que proveeix d’aigua més de 6 milions de ciutadans a 202 municipis de Barcelona i Girona, es troba actualment al voltant del 40% de la seva capacitat, amb un total de 236 hectòmetres cúbics d’aigua als embassaments. Tot i que la situació es manté en alerta, les restriccions al consum d‟aigua han estat flexibilitzades des que es va aixecar l‟estat d‟emergència al maig.

Altres embassaments, com el de Darnius Boadella a Alt Empordà, també han experimentat un augment dels volums d’aigua. Tot i que el creixement ha estat lent, l’embassament ha duplicat la seva capacitat en els darrers 3 mesos. A mitjans de juny, es troba al voltant del 23%, en comparació de l’11% a principis de març. Aquests avenços permeten una dotació d’aigua més gran per municipi i la relaxació d’algunes restriccions, com el tancament de dutxes en gimnasos. Tot i això, el pantà de Riudecanyes a Baix Camp segueix sent un dels més afectats per la sequera i es troba en fase d’emergència I.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00