Una reputació en joc
Pedro Sánchez, conegut per les seves habilitats negociadores, es troba en una prova decisiva. Amb una majoria parlamentària precària i enfrontat a acusacions de trànsit d’influències contra la dona, el líder del PSOE busca assegurar la investidura de Salvador Illa. Per aconseguir-ho necessita el suport d’ERC, un partit que travessa una crisi interna i s’ha enfrontat a contínues dificultats electorals i escàndols recents.
El paper crucial del finançament
En les negociacions amb el PSC, ERC ha posat sobre la taula quatre demandes clau, i el finançament és la més important de totes. ERC insisteix en crear un concert econòmic, una proposta que el govern espanyol, liderat per la vicepresidenta Maria Jesús Montero, ha rebutjat rotundament.
Plans alternatius de la Moncloa
Tot i la negativa inicial, La Moncloa ha iniciat una sèrie de plans B. Segons diversos informes de mitjans madrilenys, el govern ha decidit recórrer a antics acords no executats del novembre passat per a la investidura de Sánchez, i fins i tot a pactes congelats d’anys anteriors.
Rodalies i condonació de deutes
Un dels acords ressuscitats és el traspàs de la línia 1 de Rodalies, un gest significatiu a les negociacions amb ERC. Tot i que ja s’havia acordat el novembre de l’any passat per garantir el vot de Gabriel Rufián, el procés només s’iniciarà el gener del proper any.
Estratègies de renegociació
Aquesta tàctica de Sánchez ha resultat extremadament eficaç. El retard en la implementació d’acords en permet la renegociació constant. Fins i tot, Marta Rovira, secretària general d’ERC, ha exigit una reunió amb Sánchez per abordar el compliment d’aquests compromisos no realitzats.
Condonació de deutes
Una altra oferta del PSOE a ERC és accelerar la condonació de 15.000 milions d’euros de deute de la Generalitat amb l’Estat. Aquest pacte s’estén a totes les comunitats autònomes, segons ha dit La Moncloa.
La tornada del consorci
El PSOE també ha desempolsat pactes de més de 15 anys, com ara la creació d’un consorci fiscal acordat el 2006 durant la discussió de l’Estatut. Aquesta proposta original incloïa una Agència Tributària de la Generalitat per gestionar tots els impostos catalans, però va ser retallada i mai implementada.
Negociacions històriques
El consorci, dissenyat per ser una col·laboració paritària entre l?Agència Estatal d?Administració Tributària i la Generalitat, va ser un compromís després de la reducció de l?Estatut al Congrés. Aquesta retallada va ser el resultat de negociacions entre el PSOE i CiU, en un intent de compensar l’eliminació del concert econòmic inicialment proposat.
El context de Zapatero
L’acord final del nou Estatut aprovat al Congrés i posteriorment retallat pel Tribunal Constitucional va ser producte de negociacions entre José Luis Rodríguez Zapatero i Artur Mas. ERC, que va votar en contra del consorci, ho va considerar insuficient ja que no canviava el model de finançament ni augmentava els fons disponibles per a Catalunya.
L’agència tributària
Tot i que no es va concretar el consorci, sí que es va crear l’Agència Tributària de Catalunya el 2007 per gestionar tributs propis i cedits. Tot i això, aquesta agència no arriba a recaptar més del 9% dels impostos que paguen els catalans, en contrast amb la proposta original de l’Estatut.
La posició actual d’ERC
ERC manté la demanda d’un concert econòmic i no es conforma amb la proposta del consorci renascut pel PSOE. Els negociadors catalans insisteixen en la necessitat que Catalunya surti del règim comú de finançament per tenir un model semblant al del País Basc i Navarra.
Canvi en el model de finançament
El govern de Pere Aragonès ha plantejat una proposta de finançament singular que inclou una contribució al fons de reequilibri territorial, una oferta no ben vista per Junts. Tot i això, ERC i Junts consideren que és constitucionalment viable un model similar al del País Basc i Navarra basat en l’article 150.2 de la Constitució.
El desafiament del finançament
El finançament sempre ha estat un tema espinós en les negociacions entre el govern central i la Generalitat. ERC necessita un triomf contundent en aquest punt per convèncer els seus militants de recolzar la investidura de Salvador Illa. El termini per assolir un preacord, segons ERC, és a punt de finalitzar, amb un ultimàtum fixat per al final de mes.