Inici » Análisis de la Escenificació entre Sánchez y Aragonès

Análisis de la Escenificació entre Sánchez y Aragonès

by PREMIUM.CAT
dos homes asseguts a una taula amb papers davant d'ells i una multitud de persones darrere d'ells en una sala de tribunals, Dimitre Manassiev Mehandjiysky, ex machina, una foto d'estoc, incoherents

Un moment inusual a la premsa

No és comú que una sola imatge acapari l’atenció de totes les portades dels mitjans més rellevants de Catalunya i Madrid, llevat que sigui un assumpte de gran magnitud política o internacional. Tot i això, el 25 de juliol, les fotografies de la reunió que va tenir lloc el dia anterior entre Pedro Sánchez, el president del Govern espanyol, i Pere Aragonès, el president en funcions de la Generalitat, van ser seleccionades per adornar gairebé tots els diaris. Tot i que no tots els mitjans van utilitzar la mateixa imatge, cadascú va reflectir una intenció editorial que s’alinea amb l’enfocament del titular. Aquesta escenificació del matx, on Sánchez va assistir al Palau de la Generalitat amb Aragonès com a amfitrió, es va limitar majoritàriament a imatges, atès que els protagonistes van optar pel silenci, cosa que a Madrid es podria descriure com ‘fer mutis pel fòrum’.

La dinàmica dels acords

Per a alguns mitjans, com El País i La Vanguardia, la reunió tenia com a propòsit principal validar compromisos d’investidura que encara romanen sense complir, entre els quals hi ha el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital. Segons aquests diaris, la reunió ‘accelera les negociacions’ entre el Partit Socialista Obrer Espanyol, el Partit dels Socialistes de Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, en relació amb la futura investidura de Salvador Illa. En altres paraules, es podria dir que la situació s’aplana. A la imatge utilitzada per El País, es fa evident la diferència de percepcions que genera la discrepància d’estatura entre els dos presidents (1,90 davant 1,63), on Sánchez es veu obligat a mirar Aragonès des de dalt mentre ofereix la seva mà, contrastant amb la imatge de La Vanguardia, que presenta una perspectiva més institucional en què tots dos líders conversen asseguts, dissimulant així la seva diferència física.

Enfocament dels mitjans conservadors

D’altra banda, els tres diaris madrilenys considerats més conservadors, que sovint s’associen amb el Partit Popular, han escollit destacar la mateixa reunió, tot i posar èmfasi en la tensió entre Junts i el PSOE, així com la inestabilitat que podria afectar la legislatura a causa de les votacions en contra de les propostes del Govern relacionades amb el dèficit. Aquests diaris han subratllat que una de les grans dificultats per als pressupostos de l’any que ve prové de la votació recent de la reforma de la llei d’estrangeria, que va ser rebutjat pels independentistes. En aquest context, ABC ha emfatitzat el pessimisme que sembla regnar al PSOE, afirmant que ‘ni Illa pot salvar la legislatura’, una declaració que es presenta com la veu d”una figura important dins del partit’, la identitat de la qual no es revela , i que també expressa que es troba ‘en el pitjor moment, sense cap dubte’, en les relacions entre Junts i els socialistes.

La imatge de la confrontació

El Mundo i La Razón han optat curiosament per la mateixa il·lustració, on Pedro Sánchez pràcticament amaga Pere Aragonès, emfatitzant la crisi existent entre Junts i el PSOE. Els dos mitjans coincideixen que els independentistes han advertit que ‘no donarien suport’ al candidat si la seva intenció és fer de Salvador Illa el nou president. A més, informen que Carles Puigdemont ha assenyalat a Sánchez que continuarà ‘donant cops’, una frase atribuïda al líder de Junts, que al·ludeix a la declaració del ministre Ernest Urtasun, que va caracteritzar les votacions frustrades com ‘un cop’ al Govern espanyol, com es va esmentar en una conversa amb el diputat Francesc-Marc Álvaro, registrada per un micròfon obert.

La polèmica resolució del Tribunal Suprem

Un aspecte addicional que destaca a les portades recents és la decisió del Tribunal Suprem, que ha instat el Tribunal Constitucional a anul·lar la llei d’amnistia, en considerar que ‘afavoreix els colpistes’, un tema que La Vanguardia exposa al titular principal. Aquesta resolució es fonamenta en la creença que la nova legislació infringeix el principi digualtat. Això sorgeix d’un recurs interposat per un condemnat per delictes de desordre públic greus relacionats amb incidents a Girona a l’octubre del 2019, després de la publicació de la sentència del Suprem sobre el procés, on es van produir llançaments d’objectes contra un jutjat. El més significatiu és que el Tribunal Suprem considera que la llei d’amnistia beneficia ‘els colpistes’ que han desafiat les institucions ‘davant els demòcrates’, rememorant que a aquests se’ls va atribuir la qualificació de ‘pusil·lànimes’ i ‘botiflers’.

Reacció de la premsa més crítica

La Razón també ha elegit aquest tema com a titular destacat, subratllant l’opinió del Tribunal Suprem que la llei ‘repugna’ al dret d’igualtat davant la llei, advertint que està en joc ‘el sistema democràtic’. D’aquesta manera, l’atenció mediàtica se centra no només en la reunió entre els líders polítics, sinó també en l’efecte que aquestes decisions judicials podrien tenir al tauler polític en un moment de gran incertesa per al futur de les relacions entre diferents forces polítiques a Espanya.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00