Inici » El Corpus de Sang: la Revolució dels Segadors i la Guerra de Separació de Catalunya

El Corpus de Sang: la Revolució dels Segadors i la Guerra de Separació de Catalunya

by PREMIUM.CAT
un gran grup de persones amb abrics i barrets negres caminant per un carrer amb edificis al fons i una torre del rellotge a la llunyania, Arthur B. Carles, fotografia premiada, una pintura mate detallada, antípodes

El Context Històric

Un dia com avui, fa 384 anys, es va desencadenar a Barcelona una Revolució coneguda com la dels Segadors, que va marcar l’inici de la Guerra de Separació de Catalunya (1640-1652/59). Aquesta jornada, coincidint amb la festivitat de Corpus Christi, va ser anomenada el ‘Corpus de Sang’ a causa de l’extrema violència que va sacsejar la ciutat de Barcelona.

Els Fets

En aquest conflicte, es van enfrontar el poble de Barcelona i els segadors procedents de la Catalunya Vella contra l’aparell hispànic al Principat, incloent el virrei, els seus oficials i la soldadesca, i els jutges de la Reial Audiència.

A migdia, el virrei hispànic Dalmau de Queralt, comte de Santa Coloma, va decidir fugir de la ciutat i embarcar-se a la Galera Reial, davant de la platja de Montjuïc, després de veure la seva vida amenaçada. Acompanyat per un grup de cavallers del braç militar català, va saltar la muralla i va dirigir-se a la platja, on va ser trobat mort més tard.

Les Conseqüències

Pau Claris, president de la Generalitat, va ordenar una investigació i va oferir una recompensa per obtenir informació sobre els fets, però sense èxit. Tres mesos després, el rei hispànic Felip IV va declarar formalment la guerra a Catalunya, culminant una llarga crisi social i política provocada per la cancelleria hispànica.

Una de les principals causes esgrimits per Felip IV per declarar la guerra va ser l’assassinat del virrei. Això va conduir a una intervenció militar a Catalunya, la liquidació de les institucions de govern catalanes i l’execució de les classes dirigents del país.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00