Inici » El naixement del govern valencià: un pas històric cap a l’autogovern

El naixement del govern valencià: un pas històric cap a l’autogovern

by PREMIUM.CAT
Una escena histórica que representa la primera reunión del 'Consell del País Valencià' en 1978. La sala está llena de un grupo diverso de 'políticos', todos vestidos con atuendo formal, lo que refleja la moda de finales de los años setenta. Las paredes están adornadas con 'banderas' que representan la identidad 'valenciana', y un gran emblema de la 'comunidad valenciana' se muestra prominentemente en el frente. La atmósfera está acusada de anticipación y esperanza, ya que los líderes se reúnen alrededor de una larga mesa de madera, cubiertas de documentos y mapas que describen el futuro de 'Autogovern "para la región. En primer plano, 'Josep lluís albinyana', el presidente, es visto apasionadamente dirigirse a la asamblea, haciendo un gesto hacia una gran 'proyección' de la 'Estatut' que tienen como objetivo establecer. Las expresiones en las caras de los asistentes van desde la determinación hasta el optimismo, simbolizando la importancia histórica de este momento. La luz solar se transmite a través de grand

Un moment clau en la història del País Valencià

El 11 d’abril de 1978 es va marcar una fita significativa per al País Valencià amb la primera reunió del Consell del País Valencià. Aquesta va ser la primera vegada que el territori comptava amb un govern propi des de la destrucció de les seves institucions tradicionals el 1707 durant l’ocupació borbònica.

Un govern nascut de l’assemblea popular

Només quatre setmanes abans d’aquesta reunió, el 17 de març de 1978, l’Assemblea de Parlamentaris del País Valencià havia creat el Consell, format per 41 diputats elegits. Aquest organisme es va establir amb l’objectiu de coordinar les diputacions provincials i gestionar la transferència de competències, tot preparant el camí cap a l’autogovern.

El lideratge de Josep Lluís Albinyana

Un dia abans de la reunió inaugural, el 10 d’abril, es va nomenar el primer govern provisional, liderat pel jurista Josep Lluís Albinyana i Olmos, que pertanyia al sector valencianista del PSOE. Albinyana va adoptar un pla d’acció basat en els acords de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià, creada dos anys abans per unir les diverses forces polítiques en un front comú.

Objectius de la Taula de Forces

Entre les metes més rellevants de la Taula, es trobava la necessitat d’iniciar un procés preautonòmic, establir un marc legal per redactar un Estatut i restaurar l’autogovern del País Valencià, així com aconseguir la cooficialitat del català/valencià i del castellà.

La composició del primer govern

El Consell estava integrat per catorze consellers, cada un responsable d’una àrea específica. Entre ells, destacaven figures com Máximo Aguirre del PDP, encarregat d’Economia; Ferran Vidal del PSOE, responsable d’Interior; i Josep Lluís Barceló de la UCD, a l’educació.

Consellers destacats

Altres membres significatius incloïen Antoni G. Miralles, que es va encarregar d’Obres Públiques, i Joan Lerma, qui més tard es convertiria en president de la Generalitat, al capdavant de Treball. La diversitat política reflectida en l’equip mostrava l’objectiu d’integrar diferents perspectives per a construir un govern representatiu.

Un nou horitzó per al País Valencià

La creació del Consell del País Valencià va suposar un canvi radical en la política local, obrint un nou horitzó per a la societat valenciana. Amb la tasca de gestionar les competències i preparar el camí cap a un govern autònom, aquest esdeveniment va ser un pas fonamental en la lluita per l’autogovern i la recuperació de la identitat política del País Valencià.

L’impacte d’aquell dia ressona fins avui, recordant la importància d’un govern que va néixer de la voluntat popular i que va marcar el principi d’una nova era per a la comunitat valenciana.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00