L’exèrcit d’Al-Mansur arriba a Barcelona
Fa 1.039 anys, l’any 985, l’exèrcit del general andalusí Al-Mansur va arribar al plànol de Barcelona i va envoltar la ciutat, que en aquell moment estava reclosa dins la muralla romana. Aquest esdeveniment va marcar l?inici d?un setge que duraria sis dies i culminaria amb un ferotge assalt i saqueig parcial de la ciutat.
Les defenses de la ciutat
Segons les cròniques de l’època, les defenses de la ciutat, comandades pel vescomte Udalardo, van aconseguir rebutjar la primera envestida de l’exèrcit andalusí. Tot i això, els atacants van recórrer a una tàctica brutal per debilitar la moral dels defensors. Van carregar les catapultes amb els caps tallats dels presoners capturats a les terres comtals del Penedès i del Vallès, i els van llançar cap a l’interior de la ciutat amb l’objectiu de provocar terror i forçar la rendició.
La fama de la muralla romana de Barcelona
La muralla romana de Barcelona, construïda al segle III durant l’època romana, era famosa per la seva solidesa i seguretat. A diferència d´altres muralles romanes finançades per l´estat, la muralla de Barcelona va ser promoguda i edificada amb l´esforç econòmic de la societat local. Durant segles aquesta muralla va ser considerada el millor cercle defensiu de la meitat occidental de l’Imperi romà.
El setge i la resistència
Tot i el setge, les muralles internes de Barcelona, que separaven els quatre barris de la ciutat, van impedir que els andalusins ocupessin la totalitat de la ciutat i la destruïssin per complet. Segons les fonts, els atacants van aconseguir ocupar i saquejar els dos barris del sud de la ciutat, però es van retirar amb milers de captius que posteriorment van ser rescatats mitjançant el pagament de rescats considerables. Això demostra la potència econòmica del comtat carolingi de Barcelona en aquell moment.
El llegat del setge
El setge de Barcelona l’any 985 va deixar un llegat històric significatiu. Tot i que els andalusins no van aconseguir conquistar completament la ciutat, l’assalt i el saqueig parcial van tenir un impacte durador en la memòria col·lectiva de Barcelona. A més, aquest esdeveniment ressalta la importància de les muralles defensives i la resistència de la ciutat davant dels atacs externs.