Inici » La Batalla de les Dunes: Un Punt d’Inflexió en la Guerra Hispanofrancesa

La Batalla de les Dunes: Un Punt d’Inflexió en la Guerra Hispanofrancesa

by PREMIUM.CAT
un gran grup d'homes amb uniformes dempeus a una platja prop d'un gran grup de persones amb uniformes i cascs, David Teniers III, vfx, una pintura mat detallada, antípodes

Context Històric

El 14 de juny de 1658, a Dunkerque, es va lliurar una de les batalles més importants de la Guerra Hispanofrancesa (1635-1659), coneguda com la Batalla de les Dunes. Aquest conflicte va enfrontar un exèrcit aliat anglofrancès, dirigit per Henri de la Tour d’Auvergne, contra el Tercio de Flandes de la monarquia hispànica, comandat per Joan Josep d’Àustria. Aquesta batalla va ser decisiva per a determinar el resultat final de la guerra.

El Desenvolupament de la Batalla

Els hispànics, que acudien a Dunkerque per auxiliar la plaça assetjada per l’exèrcit anglofrancès, van arribar esgotats i sense artilleria. En canvi, els anglofrancesos, que feia setmanes que estaven emplaçats davant de les muralles de Dunkerque, es van presentar al camp de batalla en plenes condicions. Després de dues hores d’intensos combats a les dunes de Leffinckoucke, la batalla es va resoldre a favor dels anglofrancesos. Els hispànics van patir grans pèrdues, amb 6.000 efectius morts o presoners, que representaven el 40% del seu exèrcit.

Conseqüències de la Batalla

La Batalla de les Dunes va ser un desastre per als hispànics i va marcar el final de la supremacia dels Tercios hispànics als camps de batalla i als països ocupats. Aquesta derrota va ser una de les moltes que els Tercios havien sofert a Flandes i a Catalunya durant dècades, imposant un paisatge de terror i patiment entre la població civil. A més, el resultat d’aquesta batalla va tenir un impacte significatiu en el context internacional, ja que va marcar el relleu en el lideratge continental de la monarquia hispànica a favor de la monarquia francesa.

El Final de la Guerra Hispanofrancesa

Un any i mig després de la Batalla de les Dunes, el 7 de novembre de 1659, es va signar el Tractat dels Pirineus entre les cancelleries de Madrid i París. Aquest tractat va posar fi a la Guerra Hispanofrancesa i va suposar la mutilació de Catalunya, així com el relleu en el lideratge continental de la monarquia hispànica a favor de la monarquia francesa.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00