Inici » La Legitimació de Federico d’Aragó-Rizzari al Saló del Tinell

La Legitimació de Federico d’Aragó-Rizzari al Saló del Tinell

by PREMIUM.CAT
una estàtua d'un sacerdot en una església amb altres estàtues al fons i una taula en primer pla, Andreas Gursky, imatge promocional, un barroc flamenc, renaixentista

La cerimònia de legitimació de Federico de Aragón-Rizzari

Fa 614 anys, l’1 de juny de 1410, al Saló del Tinell del Palau Reial de Barcelona, ​​es va dur a terme la cerimònia de legitimació de Federico de Aragón-Rizzari, fill natural i únic descendent home del difunt Martí el Jove i del rei Martí I, conegut com ‘l’Humà’. Aquesta cerimònia era de gran importància, ja que Federico esdevindria hereu al tron ​​d’Aragó i Catalunya.

L’origen de Federico de Aragón-Rizzari

Federico de Aragón-Rizzari va néixer el 1402 com a resultat d’una relació extramatrimonial entre Martín el Jove i la noble palermitana Tarsia Rizzari. Durant els primers anys de la seva vida, Federico va viure a la cort dels reis catalano-sicilians de Palerm. No obstant això, el 1407, va ser reclamat per Martí I i separat de la seva mare. Tot i els lligams familiars, la cancelleria de Barcelona era obsessivament legitimista i el tron ​​catalanoaragonès mai havia estat ocupat per un rei d’origen il·legítim o descendent de pares il·legítims.

La preparació i legitimació de Federico

Des de la seva arribada a la cort el 1407, Martí I es va encarregar de la formació de Federico per governar la Corona i preparar la seva legitimació. Tot i això, la inesperada mort de Martí el Jove el 1409 durant la campanya de Sardenya va complicar encara més la situació. Tot i això, Martín I va continuar amb els preparatius i va desplegar un argumentari legal per legitimar Federico com a hereu al tron. La cerimònia de legitimació estava programada per a l’1 de juny de 1410, però el dia anterior, el 31 de maig, Martí I va morir de manera inesperada i misteriosa.

El misteri al voltant de la mort de Martí I

La mort de Martí I va ser oficialment atribuïda a les seves xacres i la seva avançada edat. Tot i això, des del principi, van sorgir sospites sobre les circumstàncies de la seva mort. La historiografia romàntica catalana assenyalava els partidaris de Fernando de Trastámara com a responsables, ja que la legitimació de Federico perjudicava tant Fernando com Jaime de Urgell, els dos candidats més ben situats per al tron. Tot i això, la investigació moderna no ha pogut determinar amb certesa l’autoria de la seva mort.

El llegat de Federico de Aragón-Rizzari

Tot i la interrupció de la cerimònia de legitimació, el llegat de Frederic d’Aragó-Rizzari perdura a la història d’Aragó i Catalunya. La seva posició com a hereu al tron ​​i el seu paper a la successió real han estat objecte d’estudi i debat al llarg dels segles. La figura de Federico representa un moment crucial en la història de la monarquia catalanoaragonesa i el seu llegat continua sent rellevant actualment.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00