El debat sobre les competències en immigració a Catalunya
El govern català i el PSOE han arribat a un acord sobre un possible traspàs de competències en immigració a Catalunya. Aquest acord ha reobert el debat sobre un tema complex i sensible en la política catalana.
Actualment, Catalunya ja té competències transferides en matèria d’acollida i integració, així com la competència executiva per expedir la primera autorització de treball. No obstant això, experts en dret constitucional i entitats socials afirmen que Catalunya suspèn en política migratòria i que s’ha actuat sobre la marxa, sense una visió de futur clara.
Les entitats socials demanen un replantejament de fons amb polítiques clarament antiracistes i un Pacte Nacional per a la Interculturalitat per abordar el pluralisme i la integració de les persones migrants.
Les competències actuals i les possibles ampliacions
Segons l’article 149 de la Constitució, la immigració és una competència exclusiva de l’Estat espanyol. No obstant això, aquesta exclusivitat no impedeix que altres atribucions relacionades amb la immigració puguin ser traspassades o assumides de manera compartida per les comunitats autònomes.
Els experts consideren que la gestió de fronteres i altres aspectes relacionats amb el control dels fluxos migratoris ha de ser competència estatal, ja que la frontera és el que defineix l’Estat. No obstant això, veuen viable una ampliació de competències en àmbits com l’acollida, la integració, la gestió del treball i la coordinació amb altres àmbits.
Els reptes i les crítiques a la política migratòria
Les entitats socials i els experts en migració assenyalen diversos reptes i problemes en la política migratòria actual. Entre aquests es troben la falta de visió de futur, la segregació escolar, les dificultats d’accés a l’habitatge i al món laboral, així com les discriminacions i els tràmits burocràtics restrictius.
També s’alerta de la securitització del discurs migratori i de la vinculació de la immigració amb la por i la inseguretat. S’insisteix en la necessitat d’una anàlisi més profunda que relacioni aquest discurs amb el debilitament de l’estat del benestar i es demana un enfocament més realista i demogràfic en les polítiques migratòries.
El Pacte Europeu de Migració i Asil
El recentment aprovat Pacte Europeu de Migració i Asil ha generat crítiques per part de diverses entitats i experts. S’afirma que aquest pacte aplica mesures restrictives i no contraresta el discurs de l’extrema dreta. Es demana un enfocament més ampli que no només es centri en les entrades irregulars per via marítima i que valori la immigració des d’una perspectiva demogràfica i de polítiques de convivència i acollida.
Des del govern de la Generalitat, s’expressa prudència en relació amb el pacte i es manifesta preocupació per la possible laxitud en la garantia de drets i la mercantilització de la immigració.