Inici » Triomf de la defensa a l’escó de Puigdemont per raons legals a la UE

Triomf de la defensa a l’escó de Puigdemont per raons legals a la UE

by PREMIUM.CAT

El dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha emès un dictamen favorable als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín. Aquest dictamen no és vinculant, però sovint coincideix amb la decisió final del tribunal.

Segons aquesta opinió legal, s’hauria de revocar la negativa inicial del Parlament Europeu d’atorgar-los l’escó per no prestar jurament a la Constitució. També es proposa anul·lar la sentència anterior del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que va suportar la decisió del Parlament Europeu.

Crítica a la decisió anterior

El dictamen del TJUE critica la falta de consideració pel cas d’Oriol Junqueras i el seu dret a l’immunitat, establert en una sentència anterior. Aquesta decisió també qüestiona la primera negativa del Parlament Europeu, indicant que s’hauria d’haver basat en els resultats electorals oficials, no en les notificacions posteriors de les autoritats espanyoles.

Context del cas

Inicialment, la Junta Electoral Central (JEC) els va reconèixer com a eurodiputats electes, però van ser desqualificats per no jurar la Constitució. La decisió del Parlament Europeu de negar-los l’escó es va basar en això.

L’advocat general també recorda que cap estat membre pot privar els representants del Parlament Europeu de les seves prerrogatives. Aquesta decisió no afecta la immunitat dels eurodiputats, que ja havia estat revocada en una sentència anterior.

Impacte i futur de la sentència

Tot i que el dictamen no és vinculant, pot influir en futurs casos similars. És rellevant per a situacions en què els eurodiputats electes de l’estat espanyol es neguen a jurar la Constitució, com ara Jordi Solé de Esquerra Republicana.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00