El gener més càlid enregistrat
L’any 2024 ha començat amb una nota preocupant en termes de canvi climàtic. Segons el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus, el mes de gener passat ha estat el més càlid des que hi ha registres. La temperatura mitjana de l’aire en superfície al gener va ser de 13,14 ºC a nivell global, superant en 0,70 ºC la mitjana per al gener durant el període d’entre 1991 i 2020. A més, aquesta temperatura bat en 0,12 ºC l’anterior rècord registrat el gener de 2020. Això posa de manifest l’augment constant de la temperatura global i l’impacte del canvi climàtic.
Un rècord consecutiu
Aquest no és un cas aïllat. Segons C3S, aquest és el vuitè mes consecutiu en què es supera el rècord anterior per a aquell mes de l’any. A Europa, les temperatures al gener van ser molt per sobre de la mitjana de les últimes tres dècades al sud del continent, mentre que van estar per sota al nord. També es van observar temperatures superiors a l’habitual en altres regions com el Canadà, l’Àfrica del Nord, l’Orient Mitjà i Àsia central.
Variabilitat en les precipitacions
A més de les temperatures, les precipitacions també han mostrat variabilitat en el mes de gener. En algunes regions d’Europa i Amèrica del Nord, les precipitacions van ser superiors a la mitjana, mentre que en altres regions com el sud-est d’Espanya i el Regne Unit, les precipitacions van ser inferiors al normal. Aquesta variabilitat en les precipitacions té un impacte directe en la disponibilitat d’aigua i en el risc d’incendis forestals.
La importància de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle
Samantha Burgess, vicedirectora de C3S, ha destacat la importància de prendre mesures per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Segons Burgess, les ràpides reduccions en les emissions són l’única manera d’aturar l’increment de la temperatura global. Això implica canvis en els nostres hàbits de consum i en les polítiques energètiques per fomentar fonts d’energia renovable i sostenible.
El 2023, l’any més calorós
Cal recordar que el 2023 va ser l’exercici més calorós a nivell global des que es van començar a mesurar les temperatures el 1850. Amb temperatures anòmales i rècords batuts, és evident que el canvi climàtic és una realitat que no podem ignorar. És necessari prendre accions immediates per mitigar els seus efectes i preservar el nostre planeta per a les futures generacions.