Inici » Innovació en Disseny Estructural: Un Nou Mètode per a Cobertes no Circulars

Innovació en Disseny Estructural: Un Nou Mètode per a Cobertes no Circulars

by PREMIUM.CAT
Una imagen visualmente llamativa que representa una gran estructura de techo no circular que se asemeja a una rueda de bicicletas, que muestra su intrincado diseño. El techo está soportado por armaduras triangulares que irradian hacia afuera desde un centro central, creando una interacción dinámica de tensión y compresión. El anillo exterior es prominentemente visible, construido a partir de materiales livianos, mientras que el anillo interior está ligeramente empotrado, enfatizando la profundidad de la estructura. El fondo presenta un estadio bullicioso lleno de espectadores, destacando la aplicación práctica de este diseño innovador en grandes espacios públicos. La escena se desarrolla bajo un cielo azul claro, con la luz del sol que lanza sombras dramáticas que acentúan los patrones geométricos formados por los soportes triangulados. Los ingenieros y arquitectos se pueden ver en primer plano, discutiendo planes y examinando modelos, simbolizando el esfuerzo de colaboración detrás de esta investigación inno

Un Avanç Significatiu en l’Enginyeria Estructural

Un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aconseguit una fita notable en el disseny d’estructures arquitectòniques, presentant un innovador mètode de càlcul per a cobertes no circulars. Aquesta nova tècnica, que es pot aplicar en estadis i altres grans edificis, aborda el disseny de cobertes que imiten la forma d’una roda de bicicleta, però sense mantenir la seva geometria circular.

Desafiaments en el Disseny d’Estructures

En el món de l’arquitectura, especialment en espais amb alta capacitat com els estadis esportius, la creació de cobertes és un dels grans desafiaments. La necessitat de mantenir una visibilitat clara i un espai obert obliga els dissenyadors a distanciar els suports, la qual cosa condiciona tot el projecte, des dels materials fins a l’estètica.

Solucions Existents i les seves Limitacions

Una de les solucions tradicionals és la coberta en forma de roda, que es compon de dos anells connectats per radis. Aquesta estructura és lleugera i utilitza menys material que altres dissenys convencionals. No obstant això, la seva construcció és complexa i requereix una gran precisió, ja que l’estabilitat de l’estructura depèn del tensionament adequat dels radis.

Una Nova Perspectiva: Triangulació dels Radis

El grup de recerca de la URV ha introduït un enfocament innovador mitjançant la triangulació dels radis, millorant així la stabilitat durant el muntatge. Aquesta tècnica, però, presenta un repte matemàtic considerable: cada radi ha de ser tensionat amb precisió per garantir la forma desitjada de la coberta.

El Procés Iteratiu de Disseny

Per resoldre aquest repte, els investigadors van desenvolupar un mètode iteratiu que comença amb una aproximació inicial i ajusta centenars de variables fins a aconseguir la solució ideal. Rodrigo Martín, professor d’arquitectura, destaca la importància de definir un bon punt de partida, ja que aquest és essencial per al correcte funcionament del mètode.

Reconixement Internacional i Futur del Disseny Estructural

La seva investigació ha estat reconeguda amb el prestigiós premi Tsuboi, atorgat per la International Association for Shell and Spatial Structures (IASS), que celebra l’excel·lència en el disseny estructural. Blas Herrera, un dels autors de l’estudi, expressa que gràcies a aquest nou mètode, arquitectes i enginyers podran dissenyar cobertes no circulars amb més facilitat.

A mesura que la tecnologia avança, és probable que aquest mètode innovador obri noves possibilitats en el camp de l’arquitectura, facilitant la creació d’estructures més complexes i eficients que poden transformar el panorama de la construcció moderna.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00