Inici » Innovació en el Disseny d’Estructures: Un Nou Mètode per Cobertes No Circulars

Innovació en el Disseny d’Estructures: Un Nou Mètode per Cobertes No Circulars

by PREMIUM.CAT
Una imagen visualmente llamativa que representa una gran estructura de techo no circular que se asemeja a una rueda de bicicletas, que muestra su intrincado diseño. El techo está soportado por una serie de 'radios triangulados' que se extienden desde un 'anillo externo' hasta un 'anillo interno', creando una tensión dinámica que mantiene toda la estructura unida. La escena captura la complejidad del desafío de ingeniería, con ingenieros y arquitectos en primer plano, examinando planos y discutiendo el innovador 'método de cálculo' desarrollado por los investigadores. El fondo presenta un estadio parcialmente construido, enfatizando la aplicación práctica de este diseño en construcciones a gran escala. La atmósfera es de colaboración e innovación, con una sensación de logro mientras el equipo celebra su inesperado reconocimiento con el prestigioso "Premio Tsuboi" de la Asociación Internacional de Estructuras Espaciales y Shell (IAS). La imagen transmite una combinación de arquitectura moderna y matemáticas ava

Un Avanç Decisori en l’Arquitectura Moderna

Recentment, un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili ha presentat un mètode pioner per al disseny de cobertes no circulars, un element crucial en la construcció d’estadis i grans edificis. Aquesta innovadora recerca busca resoldre les dificultats associades al disseny de cobertes de tipus roda de bicicleta, que utilitzen radis triangulats per proporcionar suport estructural.

Un Reconocimiento Internacional Sorpresiu

L’excel·lència del treball realitzat ha estat reconeguda amb el premi Tsuboi atorgat per la International Association for Shell and Spatial Structures (IASS). Els autors, Rodrigo Martín i Blas Herrera, van quedar gratament sorpresos per aquest honor, ja que la seva motivació principal era simplement contribuir al coneixement científic. “No esperàvem guanyar res; la nostra recerca és un compromís amb la ciència i la universitat”, va compartir Martín.

Els Reptes del Disseny d’Estructures Multitudinàries

Els enginyers i arquitectes que dissenyen espais per a grans audiències, com estadis esportius o centres de convencions, s’enfronten a nombrosos obstacles, especialment quan es tracta de crear sostres que no obstrueixin la visibilitat. La necessitat de suports menys freqüents per a garantir espais diàfans implica un delicat equilibri entre estètica, funcionalitat i materials.

Avantatges i Desafiaments de les Cobertes de Tipus Roda

Les cobertes de tipus roda, que consisteixen en dos anells connectats per radis, ofereixen solucions lleugeres i eficients, però també presenten complicacions en el seu muntatge i disseny. La seva estructura no es torna estable fins que els radis es tensionen completament, i la seva forma depèn de la distribució de forces de tensió, complicant així el procés de disseny en casos no circulars.

La Innovació en la Triangulació dels Radis

Per abordar aquestes limitacions, l’equip de la URV va desenvolupar una variació d’aquestes cobertes, incorporant una triangulació dels radis en planta. Aquesta nova configuració proporciona una major estabilitat durant el muntatge, tot i que la seva implementació requereix la resolució d’un complex problema matemàtic.

Un Mètode Matemàtic Pioner

El mètode creat pels investigadors es fonamenta en un enfocament iteratiu, que comença amb una aproximació inicial i ajusta centenars de variables per aconseguir la solució ideal. Segons Blas Herrera, un dels investigadors, la part més desafiante va ser establir un bon punt de partida per al disseny, un element crucial que permetria al mètode trobar una solució efectiva.

Un Futur Prometedor en el Disseny Estructural

Amb aquesta nova metodologia, els professionals de l’arquitectura i l’enginyeria podran dissenyar cobertes no circulars amb més facilitat i precisió. El reconeixement obtingut pel seu treball exemplifica la importància de la transparència i la col·laboració en la investigació acadèmica, en contrast amb les pràctiques habituals del sector. “La nostra recerca busca contribuir al coneixement, no a la competència”, conclou Herrera, subratllant la seva visió sobre la ciència com un esforç col·lectiu.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00