Inici » La fugida de dades digitals: un repte per al nostre llegat

La fugida de dades digitals: un repte per al nostre llegat

by PREMIUM.CAT
Una escena visualmente sorprendente que representa un 'cementerio digital', donde varios 'sitios web' y 'contenido digital' se representan como lápidas. Cada lápida muestra la 'URL' de un sitio web que ha desaparecido, con algunas cubiertas de 'vides digitales' y 'musgo', simbolizando la negligencia y la descomposición. En el fondo, un 'cielo nublado' se avecina por encima, con rayos de luz que se rompen, insinuando la esperanza en medio de la decadencia digital. Dispersos son 'enlaces rotos' representados como vidrios destrozados, lo que refleja el concepto de 'descomposición digital'. Una figura, que representa un 'archivero digital', se ve en primer plano, sosteniendo una 'herramienta de recuperación de datos', mirando de manera contemplada las lápidas, que encarna la lucha por preservar la 'historia digital'. El suelo está lleno de 'cables desconectados' y 'tecnología obsoleta', enfatizando aún más el tema de la obsolescencia y la pérdida. La atmósfera general es una mezcla de melancolía y urgencia, que i

L’efecte de la desaparició digital

La idea que ‘tot el que existeix a internet es manté per sempre’ està en crisi. En els darrers anys, un alarmant percentatge de llocs web ha desaparegut, deixant als usuaris amb una sensació de pèrdua. Un informe del Pew Research Center revela que gairebé el 40% dels llocs web han cessat la seva activitat en només deu anys.

Causes de la decadència digital

Diversos factors contribueixen a la desaparició de continguts en línia. A més de les fallades tècniques i l’obsolescència dels sistemes, els canvis en les polítiques d’ús i la simple eliminació de dades per part dels usuaris també juguen un paper crucial. César Córcoles, professor de la UOC, destaca que fins i tot la fugida d’usuaris de plataformes com Twitter, que opten per esborrar els seus tuits, és un exemple d’aquesta decadència.

Impacte en la nostra història

La pèrdua de continguts digitals no és només una qüestió tècnica; té repercussions profundes en la nostra comprensió de la història i el periodisme. Silvia Martínez, professora de la UOC, adverteix que la manca d’archius accessibles pot alterar la nostra visió dels esdeveniments passats, amb exemples com la modificació d’informació sobre comitès assessors.

El dilema del dret a l’oblit

La desaparició de dades pot resultar en una visió distorsionada de la realitat. Mònica Vilasau, experta en dret digital, apunta que tot i que existeix el dret a la rectificació per corregir errors, la pèrdua de continguts pot complicar aquest procés. La situació es fa més complicada quan considerem l’equilibri entre el dret a la informació i la privacitat.

Preservació del patrimoni digital

Iniciatives com Internet Archive treballen per preservar la informació digital, però el creixement exponencial de dades fa que aquesta tasca sigui cada vegada més difícil. Córcoles subratlla la importància de les biblioteques i arxius en la conservació de la nostra memòria digital.

Els riscos de la dependència digital

L’ús de plataformes privades per a la publicació de continguts pot amplificar el problema de la decadència digital. El Pew Research destaca que un 20% dels tuits desapareixen en pocs mesos, sovint degut a comptes privats o eliminats. Aquestes circumstàncies posen en perill la supervivència de la informació.

El perill de la memòria digital selectiva

A mesura que el contingut desapareix, ens enfrontem al risc d’una ‘memòria digital selectiva’, on només es preserven certs materials mentre d’altres es perden. Martínez adverteix que la nostra comprensió col·lectiva es pot veure afectada si no es garanteix l’accés a informació rellevant.

La necessitat de conscienciació

Córcoles conclou que és urgent prendre mesures per preservar la memòria digital. Les institucions i la societat han de ser proactives en la protecció del nostre patrimoni digital per evitar que el coneixement s’esvaneixi.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00