Inici » LIOM, el laboratori de l’Institut d’Astrofísica de Canàries que permetrà trobar vida fora del sistema solar

LIOM, el laboratori de l’Institut d’Astrofísica de Canàries que permetrà trobar vida fora del sistema solar

by PREMIUM.CAT
un snowboarder está haciendo un truco en una colina nevada por la noche con el sol brillando, Fabien Charuau, fotografía cinematográfica, una fotografía de archivo, fotografía artística

Descobrint nous horitzons a la recerca de vida extraterrestre

LIOM, el Laboratori d’Innovació en Optomecànica (LIOM) de l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), celebra la segona reunió internacional sota el títol Wavefront Sensing and Optomechanical concepts for Large Telescopes. Aquesta trobada reuneix una trentena d’especialistes en òptica, optomecànica i fotònica d’Europa, el Canadà i els Estats Units amb l’objectiu de continuar avançant en el desenvolupament de tecnologies òptiques i mecàniques per a futurs telescopis terrestres i missions espacials que permetin detectar fonts febles a les quals no es pot accedir amb els telescopis i els instruments actuals.

Col·laboració per al futur de l’astronomia

L’objectiu principal de LIOM és establir una col·laboració que contribueixi al desenvolupament dels propers 50 anys de telescopis astronòmics, ja siguin terrestres, espacials o lunars. Jeffrey Kuhn, professor de la Universitat de Hawaii i líder del projecte, explica que aquesta col·laboració busca impulsar l’avenç en tecnologies òptiques i mecàniques que permetin explorar l’univers de manera més precisa i detallada.

Tecnologies del futur

Durant la reunió de LIOM s’abordaran les principals tecnologies que es desenvoluparan els propers quatre anys. Entre elles hi ha els miralls ultralleugers ultrafins amb un nou procediment de fabricació, els cables pretesats per reduir el pes de les estructures dels telescopis, així com la fotònica i la detecció de front d’ona. Aquestes tecnologies són fonamentals per al disseny del futur telescopi ExoLife Finder (ELF), que tindrà més de 30 metres de diàmetre i serà capaç de detectar biomarcadors a exoplanetes i obtenir detalls de les seves superfícies.

El camí cap al descobriment

Abans de la construcció del telescopi ELF, LIOM està treballant al prototip Small-ELF, de 3,5 metres de diàmetre, que servirà per provar la tecnologia. Nicolas Lodieu, investigador de l’IAC i responsable científic de l’Small-ELF, explica que aquest prototip és fonamental per garantir l’èxit del telescopi ELF. S’espera que l’Small-ELF quedi instal·lat definitivament a l’Observatori del Teide el 2026, mentre que el telescopi ELF es construirà els propers anys.

Finançament i auspici

LIOM compta amb finançament del Programa Marc de Recerca i Innovació Horitzó Europa de la Unió Europea i està afavorit per una Càtedra ERA (European Research Area). Aquesta col·laboració internacional i el suport financer permeten que LIOM continuï avançant en la investigació i desenvolupament de tecnologies que ens acostin cada cop més a la possibilitat de trobar vida fora del Sistema Solar.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00