Un moment políticament complex
Alemanya es troba en un moment especialment complex políticament, igual que altres països occidentals després de la crisi econòmica global del 2008 i la inestabilitat política que ha seguit a l’empitjorament de les condicions de vida de les persones a les dècades posteriors. Aquest fenomen s’ha observat a països com els Estats Units amb Donald Trump (2017-2021), Brasil amb Bolsonaro, Regne Unit amb Boris Johnson i Argentina amb Milei. A Alemanya, el partit Alternativa per a Alemanya (AfD), que s’oposa a la immigració i és euroescèptic, ha guanyat popularitat i se situa en segon lloc a les enquestes. A més, s’ha registrat un augment de la violència política per part de grups extremistes, com ara el recent atac a un eurodiputat socialdemòcrata mentre penjava cartells electorals. Tot i això, molts dels grans grups empresarials del país s’oposen a aquest auge del populisme i adverteixen sobre els perills que representa per a l’ordre econòmic vigent.
La resistència de les grans corporacions
Més d’una trentena de grans corporacions alemanyes o que operen al país s’han unit per fer front comú contra el populisme d’extrema dreta. Empreses com Thyssenkrupp, Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Ford, Siemens, Bosch, DHL, Henkel, Bayer, Allianz, Deutsche Bahn i Deutsche Bank, entre d’altres, consideren el populisme una amenaça per a l’ordre econòmic i la prosperitat del país. Aquestes corporacions defensen una Europa unida i valors com la diversitat, l’obertura i la tolerància, que consideren fonamentals per al funcionament de la societat i el motor del sistema econòmic.
Trucat a les eleccions europees
Aquestes corporacions han emès un comunicat conjunt en què fan una crida a la ciutadania perquè voti a les eleccions europees del proper 9 de juny. Al comunicat, argumenten que cal enfrontar-se al populisme ia l’extremisme a través del vot, i evitar així l’odi i la intolerància.
La importància de la immigració
Alguns directius d’aquestes corporacions, com ara Richard Lutz (Deutsche Bahn), Roland Busch (Siemens) i Christian Sewing (Deutsche Bank), han assenyalat que el populisme ha creuat línies vermelles en temes com l’antieuropeisme i la repatriació forçada de migrants. Aquests directius argumenten que aquestes postures fan malbé l’economia i l’estabilitat política del país. A més a més, defensen la importància de la immigració, regulada però necessària, per evitar l’envelliment de la societat i mantenir la prosperitat econòmica.
Una crida a una Europa unida
En resum, les grans corporacions alemanyes s’oposen a l’apogeu del populisme d’extrema dreta i defensen una Europa unida, diversa i tolerant. Consideren que aquests valors són fonamentals per al funcionament de la societat i el motor del sistema econòmic. Fan una crida a la ciutadania perquè voti a les eleccions europees i s’enfrontin al populisme ia l’extremisme. A més, destaquen la importància de la immigració regulada com una manera de mantenir la prosperitat econòmica i evitar l’envelliment de la societat.