Denúncia de l’IEC davant el Consell d’Europa
Aquesta setmana, el comitè d’experts del Consell d’Europa va iniciar la seva avaluació sobre el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) per part de l’Estat espanyol. Isidor Marí, membre destacat de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va participar activament en la reunió i va posar de manifest els incompliments reiterats de l’Estat espanyol en matèria de drets lingüístics.
Incompliment del compromís i manca de suport a la oficialitat del català
Marí va insistir en la necessitat d’una reconvenció més enèrgica per part del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, destacant els mancaments de l’Estat espanyol en l’ús del català en el sistema judicial, l’Administració territorial, els serveis públics i els serveis de salut. També va fer èmfasi en la negativa a acceptar la iniciativa legislativa popular «Televisió sense fronteres» l’any 2010, que reclamava la recepció dels canals en llengua catalana a tot el territori.
Ineficàcia del Consejo de las Lenguas Oficiales
Marí va destacar la escassa activitat del Consejo de las Lenguas Oficiales, creat el 2007 per ordenar l’ús de totes les llengües oficials a les institucions de l’Estat. En deu anys, només s’ha reunit vuit vegades, sense contribuir a la promoció del plurilingüisme en la societat espanyola.
Les Conseqüències Negatives de la Manca d’Oficialitat del Català a la UE
Marí va subratllar també les conseqüències negatives de la manca d’oficialitat del català a la Unió Europea, una demanda reiterada sense suport estatal. Això, segons el sociolingüista, afecta negativament la projecció i presència del català en l’àmbit europeu.
Denúncia de l’Incompliment de la Llei 27/2007
Finalment, Marí va denunciar que l’Estat incompleix la Llei 27/2007, la qual estipula el finançament de la llengua de signes catalana. Va instar els experts a convidar França i Itàlia, altres estats on el català és llengua patrimonial, a signar i ratificar la Carta.
Ampla Participació en la Trobada
La reunió va comptar amb la presència del secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, així com representants dels departaments d’Educació, Salut i Justícia de la Generalitat. També hi van participar diverses entitats que treballen per la promoció i defensa del català i de l’occità a l’Aran.
La Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries
La CELRoM, aprovada el 1992 pel Consell d’Europa, és un instrument legal vinculant per a la protecció i promoció de les llengües regionals o minoritàries al continent. L’Estat espanyol la va ratificar l’any 2001, reconeixent les llengües oficials dels estatuts d’autonomia de diverses comunitats autònomes. La Carta determina que els estats adherits han de presentar informes quinquennals sobre el compliment dels drets lingüístics, sotmesos a l’avaluació del Consell d’Europa.
Conclusió: Reptes Pendents per a l’Estat Espanyol
La sisena avaluació de la CELRoM destaca els reptes pendents per a l’Estat espanyol en matèria de drets lingüístics. El Consell d’Europa haurà de decidir les mesures a prendre davant dels incompliments assenyalats, obrint un camí cap a la protecció i promoció efectiva de les llengües regionals i minoritàries.