Inici » Explorant Noves Formes de Comunicar la Ciència

Explorant Noves Formes de Comunicar la Ciència

by PREMIUM.CAT
tres homes asseguts a una taula amb micròfons davant i una pantalla de projector darrere, Édouard Debat-Ponsan, filmic, a stock photo, les automatistes

El Projecte PerCientEx

El projecte PerCientEx (Periodisme Científic Excel·lent), va reunir dimecres passat al CosmoCaixa tres propostes de comunicació periodística que exploren noves formes de comunicar la ciència. I com no podia ser d’una altra manera, dues de les tres versaven sobre “el tema”: la difícil convivència de la nostra espècie amb l’ecosistema.

Federico Bianchini i l’Obra de Teatre ‘Antàrtida’

El periodista argentí Federico Bianchini va explicar el procés de creació de l’obra de teatre “Antàrtida” de la qual és coautor. L’obra se centra en les converses de quatre personatges en una base científica enmig del gel del continent polar: una biòloga, un geòleg, un glaciòleg i un periodista, representat pel mateix Bianchini. El seu paper és insistir a voler entendre el que no entén, demanant repetidament explicacions per poder transmetre-les com a periodista. No admet fer servir la seva veu per replicar frases d’experts que parlen per una minoria. Vol poder comunicar per a tots els públics i burxa fins a aconseguir-ho. És el lema de tots els professors, en el que m’hi incloc: només ho saps explicar quan ho has entès.

Estamos Muy Verdes: Un Videopòdcast Diferent

Estamos muy verdes és el nom del videopòdcast conduit per la física i meteoròloga Isabel Moreno i la periodista i divulgadora Irene Baños. El fet diferencial no és el format sinó la insistència a trobar models positius i actuacions d’èxit en l’emergència ecològica. En entrevistes de carrer constaten que la preocupació per l’emergència climàtica és universal, i l’actitud es limita en molts casos en “Jo reciclo”, que com diuen elles, en realitat és “Jo separo”.

La Proposta de Maricarmen Climént

La tercera proposta va ser la de la mexicana Maricarmen Climént, que no se centrava en la crisi climàtica, sinó en històries de salut que presenta en el pòdcast anomenat Pan pa’l susto. Aquesta és una expressió mexicana fruit d’un mite de salut, i és voluntat de la Maricarmen aportar prou dades perquè sigui l’oient qui el vulgui desmentir. En els programes s’explica des de dos vessants, la científica i la social, què passa amb les malalties més enllà del cos del malalt. La força de la seva proposta està en els testimonis personals.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00