Un reconeixement a Carles Alonso i el seu projecte vinícola
Recentment, el diari El País ha publicat un reportatge destacat sobre un celler petit situat a Espolla, a l’Alt Empordà, conegut com el Carriel dels Vilars. Aquest reportatge no només és anecdòtic, sinó que també és un reconeixement i un homenatge a Carles Alonso, un dels pioners dels vins naturals a Espanya i un innovador en l’elaboració d’escumosos ancestrals. Aquesta tendència dels vins naturals està guanyant popularitat a les grans ciutats, amb desenes de bars de vins naturals a Madrid i Barcelona.
El potencial dels cellers i trulls vinícoles a l’Alt Empordà
A l’Alt Empordà, concretament a la zona de l’Albera, hi ha una gran concentració de cellers i trulls vinícoles. Aquesta àrea és un autèntic ecosistema gastronòmic, amb aproximadament 1.600 hectàrees de vinya i una quantitat similar d’oliveres. Malgrat això, la promoció de l’enoturisme en aquesta zona es centra principalment en el mar, els vaixells de luxe i el vi, com si fóssim un anunci d’Estrella Damm però amb vi en comptes de cervesa. No se li dóna prou valor a l’enorme atractiu del paisatge i la tradició vinícola d’aquesta zona d’interior.
El potencial turístic de l’Alt Empordà
L’Alt Empordà té un potencial turístic únic, que sovint passa desapercebut. Aquesta comarca concentra gairebé el 50% del megalitisme i el romànic de Catalunya, tot i ocupar només el 3% del territori català. A més, l’oli d’oliva empordanès i els vins de la zona són molt valorats pels turistes nord-americans, que els consideren productes de gran qualitat i autèntics. Tot i això, encara no s’ha aprofitat plenament el potencial de l’oleoturisme a l’Alt Empordà, tot i que és una aposta guanyadora a llarg termini.
Valorar el que tenim
És important deixar de banda els estereotips turístics i valorar el que realment tenim a l’Alt Empordà. Aquesta comarca és la única de la demarcació amb denominació d’origen de vi i oli, ambdues amb seu a Figueres. Cal apostar fort per aquesta autenticitat i reconèixer que ja som reconeguts i apreciats per molts (https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Parafrasejat_similar). No cal seguir el que fan els altres, sinó que hem de confiar en el nostre propi potencial i treballar per aprofitar-lo al màxim (https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Parafrasejat_similar).