La transformació de la diada de Sant Jordi
Diverses entitats relacionades amb el món del llibre i la cultura han expressat la seva preocupació pel que consideren un canvi significatiu en la diada de Sant Jordi. En un manifest publicat recentment, s’ha denunciat un procés d’externalització i privatització de la festa, acusant l’Ajuntament de Barcelona i els aparells gremials del sector del llibre de desvirtuar l’esperit original de la celebració. Aquestes entitats demanen que es recuperi el caràcter popular de la diada, que ha estat afectat per canvis en el seu funcionament a causa de la situació postpandèmica i les restriccions sanitàries.
La polèmica decisió de fer pagar per participar
A finals de febrer es va anunciar que la diada de Sant Jordi deixaria de ser gratuïta per a editorials i llibreries. Aquesta decisió, presa per la Cambra del Llibre a petició del Govern i l’Ajuntament de Barcelona, ha generat controvèrsia. Les entitats del sector del llibre han manifestat la seva oposició a aquest canvi, ja que implica que les parades hauran de pagar una quota de servei per poder participar en la festa. Aquesta mesura, que es duu a terme per primera vegada en la història de la diada, ha suscitat crítiques i la demanda de reconsiderar aquesta nova dinàmica.
Reaccions i conseqüències
La decisió de fer pagar per participar en la diada de Sant Jordi ha generat reaccions diverses dins del sector del llibre i la cultura. Les tarifes establertes per a les parades, que varien segons si l’establiment està agremiat o no, han estat objecte de debat i preocupació. Aquest canvi ha portat a una reflexió sobre el futur de la festa i la seva relació amb la ciutadania. Les entitats afectades estan estudiant la legalitat d’aquestes mesures i reclamen una gestió més transparent i pública de la diada de Sant Jordi.